• Почетна
  • ДРУШТВО
  • Демонстрација силе: Влада Црне Горе захтева да ЦАНУ прими све чланове такозване Дукљанске академије наука
Прочитај ми чланак

Демонстрација силе: Влада Црне Горе захтева да ЦАНУ прими све чланове такозване Дукљанске академије наука

0

Подгорица – То што Црногорска академија наука и уметности (ЦАНУ) није хтела да уради милом, односно противно академским стандардима и важећим законским прописима, мораће силом.

 

Наиме, Влада Црне Горе је на предлог Министарства науке, усвојила мере којима се предвиђа и блокада жиро рачуна Академије, уколико та институција не почне да примењује нови Закон о ЦАНУ, односно да у своје редове прими, без изузетка, све чланове Дукљанске академије наука и уметности (ДАНУ), без обзира што неки имају само средњу школу.

 

 

Министар науке Сања Влаховић оценила је да је ЦАНУ досад на „све начине опструирала примену тог закона“, а као доказ приложила је детаљну информацију и активности на спровођењу Закона о ЦАНУ.

 

Председник ЦАНУ, Момир Ђуровић, тврди да нико ни из једне институције није тражио увид шта то заправо ради ЦАНУ, па тај, како их је назвао Ђуровић, мистични сет мера почива на чаршијским причама.

 

У информацији Министарства науке набројани сви догађаји који су уследили након усвајања Закона о ЦАНУ којим је наређено припајање стотинак чланова ДАНУ без академске процедуре у ЦАНУ што „стари“ академици нису дозволили.

Чланови ЦАНУ шокирани су потезом министарке науке Сање Влаховић и одлуком Владе да уведе мере којима би „дисциплиновала Академију“ и поручују да су све радили по Закону и Уставу и надају се да неће морати да се, за одбрану достојанства и законитости, обраћају међународним адресама.

 

Председник ЦАНУ Момир Ђуровић каже да „ЦАНУ нигде није погрешила, јер је радила све по Закону и Уставу“.

 

О избору нових академика академик Светомир Ивановић каже да су избори изнуђени и то је „ненормалан и непотребан акт за академију“.

 

Ја никада нећу бити за то да бирамо чланове који не задовољавају елементарне критеријуме за пријем у академију и чији научни домети не досежу даље од Тузи до Вељег Дубоког“, поручио је Ивановић.

 

Законом је одређено да ЦАНУ самостално спроводи Закон и да, уколико буде каквог спора, како је то случај у правној држави, о томе решавају судови, а не да се прибегава политичким мерама“, пише у саопштењу ЦАНУ. „Крајње неразумно од Влаховић да продубљује конфликте поводом тог питања на начин да се руше основни принципи на којима почива једна од темељних институција друштва“.

 

На крају, из ЦАНУ су поручили да се надају да ће разум победити, „те да ћемо схватити да институције као што су академије наука и уметности нигде у свету нису политичке творевине, иначе оне не би биле академије“.

 

 

(Политика)