Прочитај ми чланак

ГМО злочин над децом у Србији: Хормони дивљају код петогодишњака, а канцер прети у 18. години!

0

БЕОГРАД – Генетски модификована храна и Кодекс алиментаријус представљају геноцид над српским народом, а употреба ГМО хране децу у нашој земљи уводи у прерани пубертет, промене у организму и опасност од добијања канцера у каснијим годинама, упозоравају еколози и стручњаци за очување природне средине.

 

Да је Србија препуна ГМО семена није више никаква тајна, јер од 36 узорака на 100 хектара на њивама у Војводини, на чак 33 утврђено је присуство ГМО, што је потврдио и директор Управе за заштиту биља Министарства пољопривреде Јан Боћански.

 

Ђорђе Јоцковић из Института за семе Нови Сад каже да је запрепашћен тим подацима и очекује да држава реагује.

 

– Ако је то тачно, а немам разлога да сумњам у речи свог уваженог колеге Боћанског, онда је јасно да у Србији закони не постоје, јер је добро познато да је у нашој земљи коришћење ГМО семена забрањено и да свако кршење те забране подлеже кривичној одговорности. Како је могуће да се тако нешто ради, а да нико не реагује, то је право питање и надам се да на одговор нећемо морати дуго да чекамо – каже Јоцковић.

 

Професор Пољопривредног факултета из Београда Миладин Шеварлић каже да се мора јасно утврдити да ли је реч само о култури соје, или о више култура где је утврђено присуство ГМО, али да, без обзира на то, ови подаци делују врло застрашујуће.

 

– Ако је реч само о соји, што је већ познато од раније, онда је то показатељ да ГМО лоби покушава да се одржи на територији Војводине. Међутим, ако је више култура обухваћено ГМО, онда је то хитан знак да се наше становништво забрине за сопствено здравље. Незамисливо је да је законима ове државе забрањена производња ГМО семена и хране у комерцијалне сврхе, а да се истовремено тај закон претходних година кршио наочиглед свих – каже проф. Шеварлић.

 

Држава Србија је од стране Светске трговинске организације условљена за добијање чланства применом Кодекса алиментаријус који садржи обавезујуће одредбе о коришћењу вештачког говеђег хормона раста и антибиотика у свим врстама меса намењених људској исхрани. У саопштењу Еколошког покрета Новог Сада о Кодексу алиментаријус, каже се да се све врсте прехрамбених намирница по одредбама овог кодекса, морају зрачити да би дуже трајале, а не постоје безбедне дозе зрачења за људско здравље.

 

– У пољопривредној производњи Кодекс алиментаријус обавезује на употребу једино генетски модификованог семена, а од 12 забрањених хербицида, као најопаснијих хемијских средстава за заштиту пољопривредних производа, Кодекс алиментаријус на листу дозвољених једињења враћа седам, као ДДТ, линдан, малатион и друге отрове. Званичне препоруке Кодекс алиментаријуса смањиле су минималне количине хранљивих материја у људској исхрани, тако да би у земљама које прихвате овај кодекс, витамини, лековите траве, чајеви, морали бити забрањени у слободној продаји – каже се у саопштењу Еколошког покрета Новог Сада.

 

Случај девојчице из Београда која је са осам година доживела хормоналне промене налик пубертетским, а све због уноса ГМО хране, најбоље показује колика је опасност од конзумације генетски модификованих производа. Мајка ове девојчице „Правди“ је рекла да је била запрепашћена када је приметила да њеној осмогодишњој кћерки почињу да расту груди и јавља се појачана маљавост, а ускоро се открило да је узрок био у храни која је у себи садржала ГМО и хормоне раста.

 

– Била је то као највећа ноћна мора, и богу хвала, када је моје дете променило исхрану све се вратило у нормалу, али се питам како следећи пут препознати да ли је нека храна генетски модификована, и шта ако се све понови – пита се ова мајка.

 

Председник Еколошког покрета Новог Сада, Никола Алексић за „Правду“ каже да је случај девојчице која је са осам година ушла у пубертет због конзумације генетски модификоване хране, један од доказа незаконите примене Кодекса алиментаријус у Србији.

 

– Кодекс алиментаријус је геноцидни правилник о производњи хране који дозвољава употребу ГМО и рекомбинованог вештачког говеђег хормона раста који децу уводи у пубертет и пре пете године живота. Др Слађана Велков је на својим предавањима износила случај девојчице која је пре навршене пете године ушла у пубертет. Нажалост, постоји опасност да таква деца у 18. години добију рак дојке или простате, у зависности од пола. У Србији је илегално, на мала врата, примењен Кодекс алиментаријус увођењем стандарда ХАЦЦП, који је постао обавезујући за све произвођаче хране у Србији од јуна прошле године. Он је у директној супротности са Уставом Србије, међународним конвенцијама и неколико важећих закона. По том геноцидном правилнику дозвољена је употреба ГМО семена и најтоксичнијих хемијских једињења, адитива и емулгатора опасних по живот – упозорава Алексић.

 

Председник Еколошког покрета Новог Сада истиче да је најстрашније и најмонструозније од свега што је Србији Кодекс алиментаријус постављен као услов да би приступила Светској трговинској организацији.

 

– Уколико прихвати овај кодекс, Србија неће имати никаквих могућности да на својој граници спречи увоз отрова и ђубрета који ће нам се понудити за храну. Више него алармантно, рекао бих шокантно, звучи податак да у овој години више од 35.000 брачних парова не могу да се остваре као родитељи, а да је 40.000 нових случајева оболелих од канцера – наглашава Никола Алексић.

(Правда)