• Почетна
  • ДРУШТВО
  • Вести са севера Србије 22.08.’12: На Тргу слободе музички фестивал „Кантат таленти 2012“
Прочитај ми чланак

Вести са севера Србије 22.08.’12: На Тргу слободе музички фестивал „Кантат таленти 2012“

0

Oтворен фестивал „Кантат таленти 2012“
НОВИ САД: Музички фестивал „Кантат таленти 2012“ отворен је синоћ на Тргу слободе у Новом Саду наступом победника Евросонга 2009, Норвежанина Александра Рибака.

На отварању су наступили и „Бајићеви славуји“ под диригентским вођством Ане Ковачић, Бојана Стаменов, Горан Ерић и Биг бенд џез омладине Војводине с диригентом Александром Јаћимовићем.

До 25. августа, када се фестивал завршава, сваке вечери у Католичкој порти пред публиком надметаће се десет финалиста које је одабрао жири овог фестивала, одржаног први пут код нас прошле године. „Кантат таленти 2012“ одржава се у организацији „Кантат Нови Сад“ и Војвођанске хорске асоцијације, уз подршку Града Новог Сада.

 

 

Одмиче градња вртића
СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ: Градња вртића изнад Дворске баште у Сремским Карловцима увелико је у току. Док на једној половини објекта радници „Слован-прогреса“ из Селенче зидају, на другој се изливају темељи.

Истовремено се прави дренажни систем иза будућег вртића и насипа одговарајућим материјалом.

– Дудара спада у ред условно стабилних падина, што значи да се сви грађевински захвати морају спроводити тако да се та условна стабилност не поремети – каже специјалиста за геотехнику и фундирање објектата дипломирани инжењер грађевинарства Максим Јовановић из предузећа „Градитељ НС“, који је на овом градилишту задужен да прати поштовање геотехничких услова градње. – Све што се у садашњој фази изградње вртића предузима, усмерено је ка томе да се условна стабилност не угрози, а поред тога настоји се да се она додатним мерама и побољша.

По Јовановићевим речима, у овом случају на време се кренуло са додатним мерама, што иначе није било предвиђено пројектом. Прва мера која је овде била примењена јесте фазни ископ јаме. Јовановић напомиње да се у оваквим условима не сме дозволити ископ грађевинске јаме истовремено на целој дужини објекта. Да би се избегло нарушавање стабилности мора се урадити дренажа иза зграде за контролисано одвођење процедних вода и употребити водоводне и канализационе цеви које трпе деформације до којих евентуално може доћи.

– На објекту ће бити уграђени геодетски репери на основу којих ће се пратити померања – каже Јовановић. – На исти начин ће се пратити и дешавања на самој падини. Битно је континуирано посматрати те репере, јер се тако могу предвидети мере које треба предузети да би се спречиле нежељене ситуације. Померање тла треба посматрати као жив организам, коме се треба прилагодити.

Када се каже за неки терен да је условно стабилан то значи да је тамо могућа градња, али под одређеним условима. Шта више, градњом се може та условна стабилност побољшати, што се надам да ће се у случају вртића , догодити.

Регулација Стражиловског потока је нешто што у знатној мери може утицати на општу стабилност падине. Јовановић каже да би зацевљењем потока у подножју парцеле на којој се гради вртић, те насипањем ископане земље преко тога, стабилизовала ножица клизишта.

Нови вртић ће имати нешто мање од 2.000 метара квадратних, а у првој фази ће се користити око 1.700 квадрата, док ће преостала површина у поткровљу бити „златна резерва“ за будућа времена када се очекује више деце. Новац за градњу обезбедили су Фонд за капитална улагања АП Војводине и карловачка општина.

 

Још 24 подземна контејнера
Нови Сад: У граду су постављена још 24 нова подземна контејнера за комунални отпад, саопштавају из ЈКП „Чистоћа“. У Улици Максима Горког на шест локација постављено је дванаест контејнера,а два преко пута Спенса код „Црвеног сигнала“. Још два подземна контејнера су постављена на углу Војводе Мишића и Соње Маринковић, два на углу Војводе Бојовића и Војводе Шупљикца, два на углу Масарикове и Хиландарске, два у улици Вука Караџића и два, које је обезбедио инвеститор, налазе се у Народног фронта.Уз нових 24, Нови Сад сада има 92 подземна контејнера.

– Показало се да овакав начин одлагања отпада вишеструко доприноси лепшем и уређенијем изгледу града. Подземни контејнери спречавају ширење непријатних мириса, расипање и претурање смећа. Капацитет једног подземног контејнера је исти као капацитет четири обична контејнера који се налазе на улицама – предочавају у „Чистоћи“.

 

Моја плућа су добро
Сомбор: У оквиру националне кампање борбе против канцера плућа у Сомбору, на Тргу светог Тројства уз присуство великог броја јавних личности и грађана одржана је манифестација “Моја плућа су добро”.

Познати и угледни Сомборци су уз подршку неколико стотина суграђана учествовали у симболичној манифестацији, чији циљ је био да укаже на значај редовне бриге о здрављу и да подсети све грађане да обрате пажњу на здравље плућа.

Подршку овој манифестацији и кампањи за борбу против рака плућа у Сомбору дали су поп-певачица Тијана Дапчевић на коју су Сомборци посебно поносни као своју „снајку“, атлетичар Душан Јефтић и др Душан Бановић из сомборске Опште болнице “Др Радивој Симоновић” и многи други.

Акцијом “Моја плућа су добро” наставља се велика кампања ширења свести и борбе против рака плућа започета прошле године, а како кажу организатори, до краја месеца манифестација ће бити одржана и у Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и Београду.

Колику улогу може имати ова, али и сличне манифестације, говори и податак да у нашој земљи на годишњем нивоу чак 6.400 људи оболи од рака плућа, најчешћег и најсмртоноснијег малигног обољења, по чему је Србија једна од најугроженијих земаља у Европи. Највећи број оболелих од рака плућа чине особе старије од 65 година, а у 74 одсто случајева болест се открива у одмаклом и метастатском стадијуму.

 

Фитнес парк у Микронасељу
Кикинда: Пре неколико дана отворено вежбалиште под отвореним небом, у Микронасељу, постало је омиљено место за игру деце. Да за вежбање на некој од осам справа фитнес парк влада велико интересовање, уверили су се председник општине Саво Добранић и чланица Општинског већа Едита Дивковић. Фитнес парк инсталиран је на травнатом платоу код вртића „Мики“ и намењен је деци узраста од 14 година и више.

– Надам се да ће они, али и мало старији суграђани, уживати вежбајући на укупно осам справа. Уколико буде интересовања овакве фитнес паркове поставићемо на још неколико места у граду и селима наше општине. Нешто раније поставили смо и четири дечија игралишта, од којих једно у Мокрину.

За радове које је извела фирма „Еуроинекс“ из Бечеја, утрошено је око три милиона динара.Радници те фирме биће задужени за одржавање овог вежбалишта.Уколико буде потребе, додатно ћемо појачати расвету на локацији на којој је постављен фитнес парк- казала је Дивковић и због у последње време учесталих хулиганских испада, позвала грађане да чувају фитнес парк.

 

(Дневник)