Прочитај ми чланак

Вести са севера Србије 13.07.2012.г.

0

Ко су чланови нове Владе Војводине
Демократе у новој Влади Војводине, коју наставља да води Бојан Пајтић, имају већину својих кадрова. У Влади је 11 секретара, од којих осморо из ДС-а, двоје из ЛСВ-а, а један из СВМ-а. Међу секретарима су четворица потпредседници. Двојица су из ДС-а – Драгослав Петровић и Горан Јешић, а по један из СВМ-а и ЛСВ-а – Андор Дели и Славиша Грујић.

Потпредседник проф. др Петровић је секретар за науку и технолошки развој, а на тој функцији био је и у претходна два мандата. Био је директор Института за физику ПМФ-а Универзитета у Новом Саду, в. д. директора Института за нуклеарне науке „Винча“, проректор УНС-а, секретар Фонда за науку Војводине, председник Већа за развој УНС-а… Дипломирани је физичар, а магистарску тезу радио је на Институту за минералогију и геологију у Берну у Швајцарској. Докторирао је 1980. на ПМФ-у из области нових материјала. Од 1991. је редовни професор на Департману за физику ПМФ-а. Рођен је 1. маја 1949. у Ковиљу.

Потпредседник Јешић је секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, а у протеклих 12 година био је председник општине Инђија, када је ту, како се наводи у његовој биографији, стигло 500 милиона евра директних инвестиција. Дипломирао је на Пољопривредном факултету у Новом Саду. Добитник је европске награде за увођење електронске управе, а признање општини коју је водио стигло је ове године од „Фајненшел тајмса“. Проглашен је „реформатором године“ у 2011. (НАЛЕД), а почетком 2012. „најевропљанином“. Рођен је 3. августа 1974. у Сремској Митровици. Говори енглески.

Потпредседник мр Дели је секретар за образовање, управу и националне заједнице, а и у претходној Покрајинској влади водио је тај секретаријат, али у овом мандату нема надлежности у високом образовању, већ у области предшколског, основног и средњег образовања. Правни факултет и магистарске студије завршио је у Новом Саду. Током 2003. боравио је у Немачкој као стипендиста Фондације за међународно-правну сарадњу. Рођен је 2. маја 1977. у Бечеју. Говори мађарски, српски, енглески и немачки.

Потпредседник Грујић је секретар за културу и јавно информисање.  Академију за филм и ТВ завршио је у Москви. Радио је као главни и одговорни уредник Радио-телевизије Нови Сад и главни и одговорни уредник некадашње ТВ „Аполо“, данашње „Новосадске телевизије“. Био је саветник бившег председника Скупштине АП Војводине Ненада Чанка. Рођен је 3. јула 1960. Говори енглески и руски.

Нови секретар за финансије је Зоран Радоман (ДС), дипломирани економиста пословноправног смера. У Покрајинску владу долази из Пореске управе, где је од 2004. године директор њеног организационог дела – Регионалног центра Нови Сад. Национална алијанса за локални економски развој доделила му је признање реформатора године 2010. Ове године је добитник признања „Капетан Миша Анастасијевић“ за високе домете функционисања пореског система. Рођен је 12. фебруара 1954. у Суботици.

Секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова је досадашњи члан Покрајинске владе Мирослав Васин (ДС), који у свом ресору досад није имао привреду. Правни факултет завршио је у Београду. Члан је Савета за запошљавање Републике Србије, Савета за заштиту на раду Републике Србије и Савета за избегла, прогнана и расељена лица. Од 2008. обављао је функцију покрајинског секретара за рад, запошљавање и равноправност полова. Говори руски и енглески.

Секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине је Слободан Пузовић (ДС), досадашњи подсекретар. Био је на челу Секретаријата за заштиту животне средине и одрживи развој од 2008. до 2011. Шумарски факултет завршио је у Београду. Докторирао је 2008. на ПМФ-у у Новом Саду, Департман за биологију и екологију. Члан је Српског биолошког друштва и Извршног одбора Друштва еколога Србије. Члан је и сарадник више међународних асоцијација и стручних тимова. Има објављиваних 50 научних радова, 30 извода саопштења и резимеа на конгресима и симпозијумима, шест монографија и посебних издања, осам експертских студија, више од 60 стручно-популарних чланака у штампи и часописима. Рођен је 1962. године. Говори руски и енглески.

Секретар за међурегионалну управу и локалну самоуправу је Бранислав Бугарски (ДС), бивши директор Покрајинског фонда за подршку инвестиција – ВИП-фонда, у којем је од 2004. године запослен, најпре као саветник. Дипломирао је на Берлинској школи економије и права. Супспецијалност у току студија стекао је у областима маркетинга, области малих и средњих предузећа у земљама у развоју, као и у области интернационализације и глобализације привредних процеса. Рођен је 1975. у Новом Саду. Говори немачки и енглески.

 

У новој Влади Војводине су и три жене, које ће водити ресоре здравства, енергетике и спорта и омладине.

Проф. др Весна Копитовић (ДС) на чело Секретаријата за здравство, социјалну политику и демографију долази из КЦ Војводине, Клинике за гинекологију и акушерство, где је управница Завода за хуману репродукцију, носилац програма и вођа тима за вантелесну оплодњу. Магистарску тезу „Компаративне вредности пролактина и естрадиола у серуму и фоликуларној течности“ одбранила је 1994, а докторску тезу из области стерилитета 2003. године. Ауторка је и коауторка више научних и стручних радова из области гинекологије. Добитница је награде Европског удружења за гинеколошку ендоскопију. Рођена је 21. марта 1966. Говори енглески и италијански.

Секретарка за енергетику и минералне сировине је Наташа Павићевић-Бајић (ДС), генерална директорка Ветеринарског завода „Суботица“ из аграрног ланца компаније „Викторија груп“. Завршила је Правни факултет Универзитета у Новом Саду. Проглашена је за најбољу жену менаџера у Војводини. Рођена је 11. марта 1972. Говори енглески.

Секретарка за спорт и омладину је Мариника Чобану (ЛСВ), заменица директора канцеларије Националног савета за децентрализацију Републике Србије. Годинама је радила као уредница-коментаторка недељника „Либертатеа“. Дипломирани је филолог енглеског и румунског језика и књижевности. Рођена је 8. августа 1974. Говори енглески и румунски.

 

На бандерама берза живота
Бандере, саобраћајни знаци, канте за смеће и стабла дрвореда поред саобраћајница одувек су били погодна места за постављање различитих огласа, јер су доступна свима, а огласи се не плаћају.

Писане руком или одштампане, власници ове папире лепе једне преко других, па су ова дивља места за оглашавање попримила ружну форму. То изгледа не смета ником, све док се по повољнијој цени може наћи потребна услуга.

На овим папирима суграђанима се нуде различите погодности, а да је економска ситуација појединих Новосађана јако лоша сведочи и оглас на којем се продаје бела, половна дуга венчаница, која се по жељи може скратити. Осим венчанице, на понуди су и половна дечја колица коришћена само пола године, а најбизарнији оглас нуди часове популарне фолк музике. На сваких петнаест корака може се видети понуда за једнодневни туристички излет у бању у Мађарској, или шопинг у неком од познатих мађарских тржних центара, тродневно ходочашће у манастир Острог, или обилазак фрушкогорских манастира. Заступљени су и огласи занатлија , па се могу пронаћи понуде зидара, молера, столара, керамичара и бравара.

Високообразовани суграђани, са малим платама мале, или у потрази за послом, овако траже извор зараде, па се на бандерама могу наћи огласи на којима се основцима и средњошколцима повољно нуде приватни часови математике, енглеског и информатике, а има и понуда за израду семинарских и дипломских радова. Суграђанка, која на овај начин зарађује једини новац, каже да јој се истицање огласа на бандере донекле исплатило.

-Завршила сам Економски факултет и мастер на Природно- математичком факултету и никако не могу да пронађем посао- каже наша саговорница.- Да бих зарадила новац одлучила сам се да дајем приватне часове из математике. Од ових часова месечно могу да скупим око 25.000 динара, али док траје школска година. Сада немам ученике, рапуст је, па ћу морати да се прерачунавам са парама.

Пошто је сезона годишњих одмора у јеку, власници кућа на мору нуде и повољан смештај, а на бандерама се издају и гарсоњере, продају или уз доплату мењају станови. Међу најпопуларнијим су и огласи који нуде различите козметичке услуге, педикир, маникир, масаже, као и мушка и женска шишања. Суграђанима су добро познати и стари огласи на којима се откупљује злато, а велики број Новосађана био је зачуђен када су се појавили огласи који су нудили откуп косе.

Бандере свакодневно попримају ново рухо, а утешна је једино чињеница да на овим местима нема непристојних огласа.


Има места и за демократе
ЗРЕЊАНИН: Већ на конститутивној седници Скупштине града Зрењанина одборници СНС, СПС, ДСС, НС и СПО, странака које чине нову локалну власт, сменили су готово све директоре јавних предузећа и установа из редова ДС и ЛСВ  и на њихова места поставили вршиоце дужности. Док су неке смене биле очекиване, највеће изненађење представљало је рашчињење директора Народног музеја Божидара Воргића.

Осим добрих резултата установе којом руководи, међу којима је и 11 одобених пројектата од републичког министарства само у овој години, Воргић је зрењанинској јавности познат и као један од иницијатора и главних покретача грађанске иницијативе под називом „Истина за Горана Кнежевића”. Реч је о прикупљању потписа и организовању трибина крајем 2008. године, на којем се тражио одговор на питање, зашто је ухапшен тадашњи, а сада и новоизабрани градоначелник Горан Кнежевић, са сарадницима. Лојалност Кнежевићу у време када је то носило огроман ризик не само за каријеру, Воргића ипак није спасла од смене.

Али, напредњаци тврде да су, спроводећи кадровску политику, испоштовали све оно што су обећавали у изборној кампањи. Председница Савета за медије Градског одбора СНС Маријана Вујчин рекла је на конференцији за новинаре да су напредњаци, поштујући своју реч да ће прилику пружити и нестраначким личностима, за директора Народног позоришта „Тоша Јовановић” предложили Ивану Кукољ Соларов, а за члана градске владе Дубравку Булован Бенгин.

– Испоштовали смо и обећање да нећемо бити осветољубиви према политичким неистомишљеницима ако су добро радили свој посао, па смо предложили да на челу Радија „Зрењанин” остане Љиљана Поповић, која је члан Демократске странке. Дали смо шансу и младим стручњацима који носе нове идеје и нову енергију, и зато смо предложили Горана Краварушића, дипломираног машинског инжењера старог 37 година, за директора Дирекције за изградњу града – навела је Маријана Вујчин, напомињући да је  Краварушић на досадашњем радном месту имао већу плату него што ће је имати као директор Дирекције, „из чега се јасно види да смо поштовали и реч да нам јавна предузећа неће служити као место за ухлебљење гладних партијских уста”.

СНС је, по њеним тврдњама, испоштовала и обећање ће за свако место у градској власти кандидовати компетентне људе, што је показала именовањем Златане Анкић за члана Градског већа задуженог за ресор спорта. Анкићева је, иначе, вишеструки државни првак у каратеу, међународни судија и својевремени добитник Спартакове награде и Награде града Зрењанина за достигнућа у спорту.

Именован први помоћник градоначелника

Решењем градоначелника Горана Кнежевића за његовог помоћника постављен је Иван Живков, дипломирани социолог из Зрењанина. Живков је рођен 1976. године у Зрењанину. Дипломирао је социологију на Филозофском факултету у Београду. Има више од 10 година радног искуства у пословима политичког консалтинга и односа с медијима.

 

Уместо војске спа центар?
КИКИНДА: Између Дирекције за имовину Републике Србије и Општине Кикинда, потписан је уговор о преносу права својине касарне „Серво Михаљ” на Општину Кикинда.

Према речима начелника општинске управе Бранка Љубоје  касарна је купљена у складу са свим одлукама Скупштине општине Кикинда и Општинског већа, а према Мастер плану Министарства одбране о решавању вишка непокретности у власништву Војске.

– У уговору који је потписан јасно су прецизиране обавезе. Касарана је купљена по цени од 830 хиљада евра, а отплаћиваће се у 60 месечних рата. Након уплате прве рате Општина Кикинда добија право да упише јавну својину на своје име – рекао је Љубоја.

Овај простор протеклих година је пропадао јер нико није бринуо о њему. Касарна је, како каже Љубоја, комунално, инфраструктурно и архитектонски опремљена и на добром је месту. Треба доста улагања, али намена је вишеструка. Планиран је Музеј „Терре” у делу простора-мањежу, можда спа центар, трговински објекти. Раније су касарну више пута посетили представници компаније из Мађарске који су били заинтересовани за изградњу трговинског центра.

– Обновићемо контакте са њима да видимо  да ли су и даље заинтересовани за овај посао – каже Љубоја.Касарна се простире на четрдесетак хектара и има 52 објекта. Куповином овог простора Кикинда је добила опремљену  индустријску зону.

(Дневник)