Прочитај ми чланак

Где ће вам душа: Помор птица код Кикинде (заштићене врсте), масовно тровање!

0

Чланови Друштва за заштиту и проучавање птица Србије (ДЗППС) пронашли су више од 800 мртвих птица на ораницама код кикиндског села Наково. Међу њима је било најмање 434 гачца, ловостајем заштићене врсте, и 373 чавке које закон штити као заштићену врсту, наводи се у саопштењу.

Околности указују на масовно тровање, што треба да буде потврђено лабораторијским анализама у надлежном ветеринарском институту. Орнитолози кажу да је ово до сада највећи појединачни помор птица настао услед тровања у овом делу Европе.

Фото: Друштво за заштиту и проучавање птица Србије

„Ове птице из породице врана храниле су се на плодним пољима у близини села где углавном траже разне инсекте и њихове ларве, те семена биљака. Управо ту су највероватније пронашле и затроване мамце који су им постали последњи оброк“, наводи се у саопштењу.

Кикинђанин Стефан Прекајски, биолог у Друштва, био је присутан током потраге и уклањања лешева.

„Гачци, сиве вране и свраке екстремно су важан део природе у нашим атарима будући да они праве гнезда и за себе, али и за сове и ветрушке које су главни контролори бројности глодара. Када страдају вране, птице грабљивице остају без гнезда и напуштају станишта, а убрзо потом експлодирају бројности волухарица, мишева и пацова који нападају усеве. Верујем да јавност сваког дана треба подсећати да је регион Војводине најмање пошумљен предео Европе где је реткост видети дрвореде и шумарке, а често нема ни појединачних стабала. То су основни разлози који су довели до пренамножења глодара и великих штета на усевима прошле и ове године. Очекујем и да ће наредне зиме у Кикинди бити далеко мање сова утина, што ће довести до разочарења великог броја туриста“, каже Прекајски.