Прочитај ми чланак

Вести са севера Србије 11.07.2012.

0

Ванредни возови због Егзита од 12. Јула
Железнице Србије ће због одржавања музичког фестивала „Егзит“ , од 12. до 16. јула, увести ванредни воз на релацији Нови Сад – Београд, који ће свакодневно полазити из Новог Сада у 5.10 сати. Воз ће се, од Новог Сада до Инђије заустављати у Петроварадину, а од Инђије до Београда и у свим успутним ћелијама.

Српске железнице ће такође, од 11. до 15. јула додатним вагонима, појачавати и састав редовног воза на релацији Београд – Нови Сад, који полази из београдске ћелије у 15.43 сати.

Због великог интересовања за долазак на музички фестивал Мађарске железнице ће од 11. до 16. јула појачати два међународна воза на правцу Београд – Будимпешта – Београд.

Возови са додатним вагонима из Будимпеште крећу у 9.05 сати и у 22.20 сати, а из Новог Сада за Будимпешту у 23.43 сати и 12.44 сати.

Подсећамо да свакодневно, из Београда за Нови Сад, по реду вожње, саобраћа 10 возова, а исто толико је редовних полазака из Новог Сада за главни град.

Из Београда возови крећу у 3.55, 6.48, 8.15 11.03, 12.50, 15.43, 17.32, 20.15, 22.10 и у 23.05 сати.

Поласци из Новог Сада ка Београду су у 4.35, 6.10, 8.08, 10.13, 13.04, 15.15, 17.50, 19.20, 19.29 и у 22.19 сати.

На релацији од Суботице до Новог Сада свакодневно, саобраћа девет возова и исто толико из Новог Сада за Суботицу.

Поласци из Суботице су у 2.07, 4.18, 5.50, 7.12, 10.15, 12.52, 15.22, 16.57 сати и 19.27 сати. Из Новог Сада за Суботицу, по реду вожње, композиције крећу у 3.58, 7.11, 8.37, 9.58, 12.44, 15.19, 19.11, 20.06 и 23.43 сати.

Возна карта у другом разреду путничких возова из Београда за Нови Сад или обратно кошта 288 динара, док је цена повратне карте 460 динара.

За путовање у другом разреду путничких возова на релацији Суботица – Нови Сад или Нови Сад – Суботица треба издвојити 384 динара, а за повратно путовање 614 динара.

Уз легитимације Срб плус и Rail плус, које издају Железнице Србије, важи попуст од 30 одсто на редовну цену код куповине возних карата за све релације у унутрашњем саобраћају, наведено је у саопштењу.

 

Дивљаци убили лабудића у Дунавском парку
Један млади лабуд, који је недавно рођен и који је живео у језерцету у Дунавском парку у центру Новог Сада, умро је од повреда које су му непознати починиоци нанели или каменицом или граном, саопштило је данас Јавно комунално предузеће „Градско зеленило“.

– Ово није први случај да су лабудови у Дунавском парку изложени физичком малтретирању, а оно што се десило сигурно представља одраз стања у друштву у којем живимо – наводи се у саопштењу за јавност.

Како се наводи, радници „Градског зеленила“ однели су лабудића ветеринару пре недељу дана, чим су приметили да је повређен.

Ветеринар је потврдио да се ради о унутрашњим повредама изазваним ударцима предметом, као и о лому ноге.

– Неколико дана он је покушавао да излечи лабудића, али није било помоћи, пошто су повреде биле веома тешке – наводи се у саопштењу за јавност.

Иса и Биса, два одрасла лабуда, живе већ годинама у језерцету у Дунавком парку, а недавно су добили три млада лабуда.

 

Модест Дулић нови градоначелник Суботице
Јагодина има Палму, а Суботица Дулиће! Да ли се то Србија претвара у низ већих феуда моћних породица или појединаца?

Модест Дулић из Демократске странке изабран је данас за градоначелника Суботице на ванредној седници Скупштине овог града.Дулић је изабран тајним гласањем, у коме је учествовало 58 од укупно 67 одборника Скупштине,а за његов избор гласало је 50 одборника.

На истој седници, Суботица је,  први пут у историји, добила и председницу Скупштине града – Марију Керн Шоља из Савеза војвођанских Мађара, док је за њеног заменика изабран Вељко Војнић из редова Лиге социјалдемократа Војводине.
Дулић је изразио задовољство широком подршком његовом избору, рекавши да их је спојила жеља да учине „нешто добро за овај град“. „Предамном и пред члановима Градског већа у наредне четири године је озбиљан посао у коме рачунам на све, ради заједничког интереса свих у парламенту – бољитка грађана“, истакао је Дулић.

Као најважније задатке, Дулић је навео наставак активности на привлачењу страних инвестиција кроз прибављање додатног земљишта, затим помоћ постојећим предузећима, али је најавио да ће локална самоуправа, кроз смањење такси и пореза, „бити сервис малим и средњим предузећима“.

Он је најавио и наставак изградње инфраструктуре у граду – путева, водоводне и канализационе мреже, али и бригу о свим генерацијама.
Дулић се осврнуо на формирање нове Владе Србије, рекавши да ће Суботица бити један од ретких опозиционих градова у Србији и да од нове владе очекује наставак финансирања већ започетих пројеката.Дулић ће бити и на челу новоизабраног Градског већа.

Власт у Суботици у наредне четири године чиниће коалиција око Демократске странке, Савез војвођанских Мађара, Лига социјалдемократа Војводине, Либерално-демократска партија, Српски порет обнове, Демократска странка Србије, Социјалистичка партија Србије, Савез бачких Буњеваца и Буњевачка странка.

Представници тих странака пре неколико дана потписали су и Споразум о заједничком учешћу у власти, а платформа будућег заједничког деловања уобличена је у програмској декларацији „Суботица – град сигурне будућности“.
Тиме је и окончан сукоб између локалних одбора ДС и СВМ. Градоначелник је из редова ДС, председник и секретар Скупштине из редова СВМ, а Градско веће има 11 чланова у коме, поред ДС и СВМ, по једно место имају ЛСВ, ЛДП, СПС, ДСС.

У новом сазиву локалног парламента нашло се 20 одборника са листе „Избор за бољи живот – Борис Тадић“, коју чине ДС, Демократски савез Хрвата у Војводини и Социјалдемократска партија Србије, као и 16 одборника СВМ.
У парламенту су и осам одборника са листе „Покренимо Суботицу – Томислав Николић“ коју чине Српска напредна странка и Нова Србија, затим шест одборника са „Листе за Србију“ коју чине ДС С, Српска радикална странка, Српска демократска странка.

По четири одборника имају листе „Чедомир Јовановић – Преокрет“, Лиге социјалдемократа Војводине и коалиција СПС-ПУПС-ЈС.
Што се мањинских листа тиче, Савез бачких Буњеваца има два одборника, а Покрет мађарске наде , Буњевачка странка и Демократска странка војвођанских Мађара по једног одборника.

 

Прашина запљускује купаче
БЕЧЕЈ: Комплекс базена ОСЦ „Младост“ у Бечеју, без обзира на изузетан предуслов, са централним градским тргом је повезан Улицом браће Тан и наслања се на Горански парк, никако да добије одговарајући прилаз.

Иако је на месту уклољених објеката, ресторана и стационара, који је био право ругло у центру града, добијен велики простор, сем равнања земљишта и изградње тротоара на месту претходно израубованог, ништа није урађено на оплемењавању овог дела.

То су одмах искористили моторизовани купачи и своје четвороточкаше почели да паркирању на делу који би морао да буде зелена површина као испред Јодне бање која делом заклања базене. Да све буде чудније, за посетиоце базена је изграђен паркинг с преко сто места и паркирање је овде бесплатно.

Сваки аутомобил, који паркира на овом новом простору, подигне облак прашине, који се сруче на госте у башти ресторана уз олимпијски базен удаљен само петнаесетак метара од импровизованог паркинга. У Станици полиције Бечеј кажу да они немају право да кажњавају возаче аутомобила који се паркирају на зеленој површини, већ да је то посао комуналних инспектора.

Када би Дирекција за изградњу Бечеја поставила знак забрањено паркирање, онда би била друга прича. Међутим, пракса је показала другу сурову страну у таквим случајевима. Новопостављени знак, обично не дочека свануће, пошто га неко од заинтересованих уклони!?  А да су улаз на базен преусмерили на некадашњи из Змај Јовине улице, а садашњи који пролази поред тоалета затворили, и још понеку ствар да су променили, можда би се и свест неодговорних, када виде опипљиве промене, донекле изменила.

 

Одржани „Дани вишње” у Јаношику
Сеоска слава у част производа од овог воћа  има велики број поштовалаца и они су уживали у оном што су вредене домаћице припремиле из богате ризнице специјалитета од овог воћа. Манифестацију је отворио председник општине Алибунар Душан Јовановић и рекао да ће ова општина помагати овакве манифестације којима се чувају традиције и обичаји становника села ове општине.

А, уз бројне госте овде су са својим производима учествовала удржења жена из Ковачице, Силбаша, Хајдучице, Падине, Владимировца и Банатског Карловца. Првог дана у Евангелистичкој цркви организован је сусрет црквене омладине, а у етно-кући Јаношика отворена је изложба слика Анке Јанковић из овог места и веома посећена радионица припремања зимнице, сокова, и колача од вишања онако како су то чиниле мајке и баке ових жена.

На штандовима по повољним ценама нудиле су се посластице од вишања и рукотворине из домаће радиности ових и жена удржења из места из којих су овде гостовале. Жене из Падине донеле су ручно осликану керамику, а браћа Мартин и Андеј Листмајер нудили су чувену ракију вишњевачу. Председник Удружења вишњара Мартин Листмајер рекао је да они окупљају 34 произвођача вишања, да у атару овог села има 22 хектара под овим воћем.

Мада је ове године род вишања био мањи, квалитет је био одличан и то је надокнађено добром откупном ценом од сто динара по килограму. У удружењу су сигурни да ће се  засади под вишњама убудуће сигурно дуплирати, зарада је веома примамљива.