Прочитај ми чланак

Вести са разапетог Космета 14.07.2012.г.

0

Сарадњом до најугроженијих

Владика Теодосије и Арно Гујон потписали су данас споразум, којим је означен наставак сарадње између Епархије рашко-призренске и француске организације „Солидарност за Косово“ у домену хуманитарних активности.

У плану је реализација четири пројекта у оквиру којих ће бити обнављена школа, реализовано летовање за 40-оро српске деце из најугроженијих породица, допремана храна за народне кухиње на Косову, као и одржавање хуманитарне канцеларије која ради при Епархији рашко-призренској.

Владика Теодосије је, обраћајући се присутнима, истакао да би наставак сарадње са овом организацијом кроз различите пројекте требало да помогне и олакша живот српском народу.

„За нашу Епархију је веома важно што ова помоћ долази од француског народа са којима имамо сарадњу већ дуго година. И наше цркве на простору Француске помажу Србе на Косову и Метохији. Ово је конкретан пројекат и сарадња која треба да помогне српском народу да истраје и опстане на овим простору. Учинићемо све да свака помоћ која буде послата и допремљена, доспе до оних којима је најпотребнија“, истакао је владика.

Епископ рашко-призренски је изразио своју захвалност на труду који је ова организација до сада уложила да помогне Србима на Косову и Метохији.

Мотивацију за хуманитарни рад, људи из организације „Солидарност за Косово„, налазе у лошим условима српске заједнице на Косову и Метохији.

„ Повратаници које смо посетили у Талиновцу, који су покретна мета неких лоших људи, деца која не знају у каквој ситуацији живе, они желе да се играју то нас заиста дотиче. Монаси које смо упознали, нарочито у Високим Дечанима где идемо редовно , су  отворени, љубазни, гостопримљиви упркос тешкој ситуацији у којој живе. Сви ти сусрети су разлози да наставимо да помажемо српско становништво “, истиче Арно Гујон директор и оснивач организације „Солидарност за Косово“.

Организација “Солидарност на Косову” основана је 2004. године са циљем да помаже најугроженијим Србима на Косову и Метохији, као и да у Француској, где издаје тромесечни лист информише свој народ о реалним догађајима на Косову и Метохији.

 

Навијачи стварају Велику Србију – Бог их благословио!

Заједничким деловањем 12 навијачких група из Србије, Црне Горе и Републике Српске прикупљена и уручена финансијска помоћ становницима Дреновца. Љути непријатељи на трибинама, јединствени када је реч о подршци српском народу на Косову и Метохији, пише Прес.

Чак 12 навијачких група из Србије, Црне Горе и Републике Српске удружило се како би помогло Србима повратницима у метохијским селима, па су пре неколико дана становницима Дреновца однели 3.320 евра и 17.580 динара, које су прикупили заједничким снагама. Представници навијачких група су у недељу ујутру, како преноси сајт Епархије рашко-призренске, присуствовали литургији у манастиру Високи Дечани и након тога разговарали са игуманом и братијом манастира.

У овој хуманитарној акцији учествовале су навијачке групе Војводине, Новог Сада, нишког и крагујевачког Радничког, Слободе из Ужица, Црвене звезде, Партизана, Будућности из Подгорице, Земуна, ОФК Београда, суботичког Спартака и Борца из Бањалуке.

Сви они су најавили да је ово тек почетак и да ће сличних акција бити и убудуће. – Није ово први пут да навијачи помажу Србима са Косова и Метохије. У више наврата се на различитим трибинама прикупљала помоћ и односила нашим људима доле, од којих већина живи као у гету. Нама није битно да неко пропрати те акције, али није у реду да се у другачијим ситуацијама помињемо као „хулигани који су напали косовску полицију“, као приликом обележавања Видовдана на Газиместану.

Скидају нам мајице са српским обележјима, отимају нам наше заставе, пљују нас, вређају и туку без икаквог разлога, а онда у српској јавности будемо представљени као виновници инцидената – помало огорчено прича један навијач Партизана, који је више пута одлазио у српске средине на КиМ и допринео хуманитарним акцијама.

Поред новчане помоћи, српске навијачке групе су у више наврата скупљале и храну, одећу, обућу, хигијенске производе и остале најнеопходније ствари за најугроженији српски живаљ на Космету, а посебно за оне људе који живе у енклавама у централном и јужном делу покрајине. Навијачи Црвене звезде већ неколико година уназад организују хуманитарне концерте на „Маракани“, од којих сав прикупљен новац одлази Србима на КиМ.

Остаће упамћен и племенит гест навијача летонског Вентспилса, са гостовања Црвеној звезди у прошлогодишњим квалификацијама за Лигу Европе. Тада су гости из Риге, њих свега тридесетак, у току утакмице између себе прикупили око 10.000 динара помоћи, а истовремено су развили и транспарент „Косово је срце Србије“.

Овим гестом навијачи из свих српских земаља показали су шта значи бити Србин и живети за Србију – Бог их благоловио! Камо среће да је власт у српским земљама дорасла да се упореди са оваквим поступком навијача. За разлику од будућег премијера Србије, навијачу су показали како се брани и чува држава Србија и шта значи бити достојан српског имена. Они не пристају на окупацију српског Космета, не поклањају га албанској мафији него га својим поступком и гестом бранечувајући га и за будућа српска покољења!

(КиМ радио, Радио грачаница, Д.П.З.)