Прочитај ми чланак

Вести са Космета: Србе изводе пред суд и нико није надлежан за албанске злочине

0

Данас рочиште Србима за мартовске нереде
Пред судијом ЕУЛЕКС-а у Косовској Митровици данас ће бити одржано још једно рочиште за потврђивање оптужнице особама осумњиченим за учествовање у мартовским нередима 2008. године у овом граду.

Један од бранилаца осумњичених адвокат Љубомир Пантовић Контакт Плус радију је казао да је средином августа одржано рочиште тројици осумњичених митровчана, а да ће на данашњем бити речи о потврђивању оптужнице још четворици Срба.

„Очекујем да судија не потврди ту оптужницу, без обзира на тежину догађаја, јер не сазлужује да уђе у фазу поступка који се зове главни претрес, односно суђење“, казао је Пантовић.

Раније је саопштено из ЕУЛЕКС-а да је подигнута оптужница против Марјана Илинчића, Зорана Чавића, Драгана Милојевића, Миодрага Ралића, Авнија Краснићија, Александра Арсенијевића и Небојше Јовића.

Осумњичени се терете за нелегално заузимање суда који се налази у северном делу Митровице, позив на отпор, ометање службених лица у вршењу службене дужности, учествовање у маси која врши кривично дело, угрожавање Уједињених нација и придруженог особља.  

Овим особама се такође на терет ставља оштећење покретне имовине, распиривање националне, расне, верске или етничке мржње, раздора или нетрпељивости, и за учешће у групи која је ометала службена лица у вршењу службене дужности.  

Случај је повезан са мартовским нередима у Косовској Митровици из 2008. године. Тада је дошло до затварања суда након што су се сукобиле јединице међународних снага и Срба. Током инцидената који су уследили погинуо је један украјински полицајац, повређена су 64 полицајца УНМИК-а, 24 припадника КФОР-а и око стотину српских демонстраната.

 

Ј. Лас: Још се не зна који суд ће бити надлежан
Порптарол Специјалног истражног тима за откривање истине о трговини органима на Космету и северу Албаније Јури Лас изјавио је да још није потпуно прецизирано пред којим судом ће се процес одвијати, али је додао да ће оптужницу подићи тим „ако и када до тога дође“.

„Остаје да се види да ли ће за суђење бити надлежне међународне судије које већ постоје на Комету или ће бити оформљен специјални суд за истрагу трговине органима“, казао је Лас агенцији Бета и подсетио да Специјални истражни тим ради под окриљем Мисије ЕУ на Косову – ЕУЛЕКС-а.

„У сваком случају, предмет ће водити међународне судије. Ако и када буде дошло до подизања оптужнице то ће урадити тужитељи Специјалног истражног тима“, казао је Лас.

Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић у понедељак је у емисији Радио-телевизије Србије „Анатомија злочина“ рекао да се још не зна који суд ће бити надлежан за суђење у случају трговине органима, као ни то ко ће подићи оптужницу.

У тој емисији емитован је део исказа заштићеног сведока српског тужилаштва који је учествовао у вађењу органа српским заробљеницима на северу Албаније.

 

М. Шулц: Очигледно је да Србија мора да призна албанску државу на Космету
Председник Европског парламента Мартин Шулц појаснио је да изјава да Србија треба да призна албанску државу на Космету уколико жели да постане чланица ЕУ представља његову индивидулану процену, али да је њоме рекао „оно што је за многе очигледно“.
Подели овај чланак са:

„Изјава да Србија треба да призна албанску државу на Космету,  уколико жели да постане чланица ЕУ, јесте моја индивидуална процена заснована на реалности и прагматизму, а оно што сам рекао за многе је очигледно“, рекао је Шулц за „Блиц“.

Он је навео да је том изјавом „само истакао недоследност која постоји унутар ЕУ“, будући да су поједине чланице признале Косово, док пет још то није урадило.

„Да бих био потпуно јасан, нити сам у позицији нити желим да постављам додатне услове. Већ сам рекао да ту врсту одлука препуштам дипломатама, преговарачима, владама“, казао је Шулц.

На питање шта значи његова изјава да се на „крају пута очекује помирење и међусобно признање Србије и албанске косовске државе у оквиру ЕУ“, Шулц је навео да је том изјавом „мислио да у будућности видим и Србију и албанску државу на Космету у ЕУ и да ће на крају тог процеса морати да се нађе начин за споразумно, обострано признање“.

На питање да ли Србија може очекивати нове услове за добијање датума за почетак преговора, он каже да су сви услови већ познати.

Упитан да ли је реално да Србија добије датум за почетак преговора пре лета 2013. године, Шулц је рекао да се „искрено нада да ће тако бити“.

 

(КиМ)