Прочитај ми чланак

ПРЕМИНУО Дик Марти, први известио свет о „Жутој кући“ и трговини органа на КиМ

0

Бивши известилац Савета Европе и швајцарски сенатор Дик Марти, који је био аутор извештаја о трговини органима на Косову у које је била укључена терористичка ОВК, умро је у 79 години.

Како преносе медији, он је својевремено обелоданио извештај о умешаности припадника ОВК у отмице, убиства и трговину органима на Косову и у „Жутој кући“ у Албанији.

Од када је обелоданио злочине, угрожен му је био живот, а последњих година био је под посебном заштитом због претњи смрћу које је добијао.

Прошле године Скупштина Албаније изгласала је нацрт резолуције о „неоснованости тврдњи“ извештаја Дика Мартија о илегалној трговини људским органима на Косову. Резолуција је усвојена са 125 гласова. Усвојеном резолуцијом, Албанија ће од Савета Европе затражити да размотри извештај Дика Мартија и сачини накнадни извештај.

Образлажући резолуцију, премијер Албаније Еди Рама (или брат Рама како га Вучић зове) је у скупштини рекао да је сада дошао ред на Албанију да делује. Иначе, иницијативу да се од Савета Европе тражи да преиспита резолуцију покренула је управо Социјалистичка партија на чијем челу је Рама.

Швајцварска државна телевизија на француском језику објавила је прошле године да је имала увид у документ у ком се наводи да је убиство Дика Мартија било поверено држављанима Србије, који су дуже време испуњавали такве задатке за српске обавештајне службе, који су обучени као „апсолутни професионалци“.

За планирани напад, како се наводи, један држављанин Србије требало је да унесе оружје у Швајцарску у децембру 2020. године.

Истрага овог случаја отворена је у Швајцарској у августу 2021. године, јавља швајцарски јавни серви РТ Свис.

Дик Марти је аутор извештаја о везама кључних команданата ОВК са злочинима и организованим криминалом, објављеног 2010. године. Извештај се такође бавио трговином људским органима, и управо је на основу тог извештаја 2015. године формиран Специјални суд за злочине ОВК, а потом покренути процеси против Хашима Тачија, Рамуша Харадинаја, Кадри Весељија (који у тада били врх власти на тзв. Косову) као и многих других.