Прочитај ми чланак

Афера „Агробанка”: Ухапшен Радослав Секулић, финансијер одбране Слободана Милошевића у Хагу

0

Радослав Секулић, власник „Хабитфарма“, и његов син ухапшени су због малверзација у афери „Агробанка“, потврдио је за B92 Милорад Вељовић, директор полиције.

Како сазнајемо, они су ухапшени јутрос у њиховој кући у Београду. Поред њих, ухапшено је још шест особа.

Према Вељовићевим речима, у току је привођење и још једног лица, које је враћено с границе.

Он је на конференцији за новинаре рекао и да се ради на провери кредита вредног 40 до 50 милиона евра.

Вељовић је навео и да се у наставку истраге афере „Агробанка“ очекује привођење још два лица, а наредна дана још два до три лица.

Акција хапшења у афери „Аргобанка“ започета је јутрос, рекао је за B92 Александар Вучић и истакао да ће Тужилаштво врло брзо реаговати.

Хапшења се спроводе у склопу активности државних органа у системској борби против корупције, коју је Вучић раније најавио.

 

Премијер Ивица Дачић најављује да ће истрага бити проширена и настављена.

До сада је због малверзација у Агробанци ухапшено 16 особа. Међу осморицом данас ухапшених, најважније име је Радослав Секулић, власник „Хабитфарма“ и са њим повезаних фирми које су од банке добиле пет и по милијарди динара кредита које не могу да врате.

Ухапшени су представници предузећа „Хабитфарм“, „Свисфармација“, „Свис интермедикал“, „Продукт трејд“, „Вестерн стајлс“, „Лутон“ и „Нови дани“.

„Поменута предузећа су као повезана лица била корисници кредита и банкарских гаранција код Агробанке. Над свим овим предузећима су покренути стечајни поступци, док су нека већ ликвидирана. Висина тренутних њихових неизмирених обавеза према Агробанци износи пет милијарди и 500 милиона динара“, рекао је тужилац за организовани криминал Миљко Радистављевић.

Подсетимо, Секулић био је директор конфекције „Јавор“ из Ивањице. Пре Михаља Кертеса, био је директор Савезне управе царина, а саветовао је и југословенског премијера Радоја Контића. Оснивао је „Хабитфарм“ и финансирао фудбалски клуб Јавор. Власник је хотела у Ивањици, а једно време био је и председник општине. Секулићу ово није прво хапшење – 2001. године три месеца провео је у притвору због малверзација у Здравственом фонду.

О томе како су фирме Радослава Секулића, који је финансирао одбрану Слободана Милошевића у Хагу и био близак СПС-у, добијале кредите Агробанке ексклузивно за B92 говорио је и њен некадашњи први човек, Душан Антонић.

 

B92: Да ли је случај Радослава Секулића, коме сте такође давали кредите, пример за неуспешан кредит банке?

Антонић: И Хипобанка, и Рајфајзен и АИК банка и Агробанка су му давали кредите. И то су биле успешне фирме.

B92: Разлике у односу на те банке је што сте ви располагали државним новцем, новцем грађана…

Антонић: Ми смо имали хипотеке које су по тим проценама која је презентована и које су радиле овлашћене куће ове државе имали покриће у тим кредитима.

Пре Секулића и његових сарадника, ухапшен је и Душан Антонић, као и његови сарадници и представници предузећа „Хед Комерц“ и „Дрина Timber“. Притвор је одређен и Милану Антонићу, сину Душана Антонића.

 

(б92)