Прочитај ми чланак

Америка и Србија у врху по наоружаности грађана

0

Сједињене Америчке Државе неприкосновено су најнаоружаније друштво на свету: на сто америчких држављана долази 90 наоружаних. У Јемену, који је други на лествици најнаоружанијих грађана, на 100 становника долази 61 ватрено оружје, а следе Финска (56), Швајцарска (46), Ирак (39) и Србија (38), подаци су Института за међународне односе из Женеве.

Амерички грађани, који чине 4,5 одсто светске популације, поседују 270 милиона комада или око 30 одсто ватреног оружја на планети. На светском нивоу, од укупно око 875 милиона комада ватреног оружја, које укључује цивилно, полицијско и војно ватрено оружје, цивили поседују око 650 милиона комада. Службено је регистрирано око 12 одсто ватреног оружја у рукама цивила.

Према службеним подацима српског министарства унутрашњих послова, више од пола милиона грађана (589.258) регистровало је чак 1.189.522 комада оружја, од чега је 1.144.863 у приватном власништву, а 44.659 пиштоља и пушака води се на 3.304 фирме и агенције за осигурање. Претпоставља се да је број илегалног оружја чак три пута већи.

Број наоружаних људи у Србији већ неколико година се драстично не мења, барем када је реч о легалном оружју. То потврђују подаци МУП-а Србије, али и трговци оружјем, који кажу да је продаја у последње време готово потпуно замрла, за разлику од деведесетих када је цветала.

„У несигурним временима људи страх покривају наоружавањем. На српском црном тржишту оружја и пиштоља којима су избрисани серијски бројеви има у изобиљу. И јефтини су. Толико складиштење илегалног ватреног наоружања последица је вишедеценијског ратовања, развијене корупције и криминала. У таквим околностима, разлог за наоружавање је био страх за живот“, рекао је аналитичар Златко Николић за Вечерње новости.