Прочитај ми чланак

„Гаспром“ прикупио податке о уништењу гасовода на месту саботаже „Северних токова“

0

„Nord Stream AG“ открио је значајно оштећење гасовода, на месту оштећења првог низа „Северног тока“ у шведским водама, саопштио је оператер.

Према прелиминарним резултатима инспекције, на морском дну, на удаљености од око 248 метара један од другог, пронађени су вештачки кратери величине од три до пет метара.

„Део цеви између кратера је потпуно уништен, радијус дисперзије фрагмената цеви је најмање 250 метара“, наводи се у саопштењу.

Како је прецизирано, „Nord Stream AG“ је већ завршио прикупљање почетних података на месту оштећења. Сада стручњаци настављају да анализирају информације добијене током инспекције.

Руски председник Владимир Путин је 31. октобра саопштио, да је Гаспрому дозвољено да испита место експлозије „Северног тока“. Путин је експлозију на гасоводима назвао „очигледним терористичким актом“.

„Nord Stream AG“ , који је почео од краја октобра да прикупља податке о штети у водама Шведске, напомиње, да компанија и даље чека на дозволу данских власти, да ради у својој економској зони.

Напади су се догодили 26. септембра одједном, на два руска извозна гасовода у Европу- „Северни ток“ и „Северни ток 2“.

Немачка, Данска и Шведска не искључују циљану саботажу.

„Nord Stream AG“  је саопштио, да је ванредно стање на гасоводима без преседана, и да је немогуће проценити време поправке. Генерално тужилаштво Русије покренуло је поступак за акт међународног тероризма након оштећења „Северних токова“.