Прочитај ми чланак

Где има забрану, а где ће моћи да игра Ђоковић?

0

Први тенисер света Новак Ђоковић је преломио.

Чак и по цену трофеја неће се вакцинисати, што би могло у многоме да се одрази на његову каријери и (не)учешће на разним турнирима.

Foto: Tanjug/AP Photo

Зато је једно од главних питања где ће све српски ас моћи да игра?

Познато је да, након што је пропустио Аустралијан опен, сезону креће из Дубаија следеће недеље, на турниру из серије 500.

Уједињени Арапски Емирати не траже комплетну документацију у вези са вакцинацијом, а на све то Ђоковић има добар однос са организаторима турнира, где је пет пута био победник.

Међутим, после тога би Ђоковић могао да упадне у проблеме.

Према правилима у САД, Ђоковићћ не испуњава услове за наступ на Индијан Велсу, на коме је и пријављен, као и Мајамију, где је неопходна вакцинација.

Све је то подложно променама, па ће Новак играти на карту да је у децембру прележао коронавирус, али су велике шансе да прескочи америчку турнеју.

Још већа неизвесност влада за сезону на шљаци.

Следи Монте Карло, где је Новаку резиденција, и у Француској су се правила променила и Новак ће имати рок до 16. априла да уђе у ту земљу, због прележаног вируса и периода од четири месеца, колико је предвиђен.

Монте Карло је на програму од 9. до 17. априла и постоји велика вероватноћа да Новак заигра ако остану овакви услови.

Извесно је да ће Ђоковић учествовати на Србија опену, чији је и сам организатор, као и у Мадриду и Риму јер Шпанија и Италија не захтевају вакцинацију при улазу у те земље, већ да је прележан ковид у последњих шест месеци или негативан ПЦР тест у последња 72 сата.

Што се тиче Гренд слемова, први је на програму Ролан Гарос и ту су француски парламентарци оборили одлуку да странци улазе невакцинисани и остаје правило четири месеца од прележаног ковида, што значи да би Ђоковић остао ван домашаја јер се игра у мају.

Постоје најаве да би тај период могао да се продужи на шест месеци, што би ишло у корист светском броју један.

На Вимблдону неће бити проблема, јер Британци захтевају само негативан тест 72 сата пре уласка у земљу, уз обавезан десетодневни карантин, али је проблем УС Опен.

Американци затварају врата невакцинисанима…

Све после тога је неизвесно јер јесен долази и да се види како ће пандемија на свет да утиче.

Ипак, и све ово је питање јер су правила тренутно на снази и не зна се каквих ће промена бити, што значи да Новак Ђоковић мора да живи у непрекидној неизвесности и „од турнира до турнира“.