Прочитај ми чланак

„Фитиљ је све краћи чак и за вакцинисане, прете побуне и терористички напади“

0

Немачке безбедносне агенције упозоравају на ризик од све већег противљења противника вакцинације и прописаних мера са десничарским екстремистима.

„Фитиљ је све краћи, чак и за нормалне грађане“, рекао је Стефан Крамер, шеф службе за уставну заштиту Тирингије.

Ако се пандемија погорша следеће године, предвиђа Крамер, још више људи ће изгубити живце.Немци се плаше насилних испада као што је упад у Конгрес хиљада присталица Доналда Трампа у јануару 2021. антиваксери често деле непријатељске ставове према држави и демократији са десничарским екстремистима, тумачећи мере против пандемије као диктаторске потезе.

Потенцијал за радикализацију је велики с обзиром на раширену поларизацију друштва и велико незадовољство трајањем пандемије и озбиљним епидемиолошким мерама – у Немачкој невакцинисани не могу да иду у продавнице осим у продавнице хране, а тест или ковид потврда је услов за јавни превоз. и посао.

На демонстрацијама 20. децембра широм Немачке, 150.000 људи учествовало је у 830 протеста против епидемиолошких мера: иако нису сви антиваксери и противници вакцинације екстремисти, непријатељство према држави и демократији расте, оцењује Тагесшпигл.

Немачке безбедносне агенције стога страхују од нових напада на политичаре, полицију и новинаре: ризик од тероризма је висок, упозоравају.

Левичари се мобилишу

Томас Халденванг, председник Савезне канцеларије за заштиту устава, говори о десничарској екстремизацији протеста.

Крајње десничарска Алтернатива за Немачку користи протесте и мере против вакцинације и истовремено радикализује изнутра, као што су недавно открили медијски извештаји у групи за ћаскање баварске АфД на Телеграму: чланови странке називају Немачку банана државом којом владају криминалци и позивају на револуцију.

Немачка канцеларија за заштиту устава је у фебруару прогласила АфД екстремистичком странком која мора да се прати, али је ту одлуку привремено суспендовао Управни суд у Келну у марту, па ће ове године преиспитати да ли АфД треба стално да се надгледа.

С друге стране, левичари се такође све више мобилишу против антивакцинаша и оних који негирају пандемију.

„За левичарску екстремистичку сцену, сви ови људи су десничарски екстремисти“, каже стручњак за безбедност.

Стога се очекује пораст броја сукоба на протестима.

Осим тога, пише Тагесшпигл, левичарски екстремисти, попут оних из Интервенционистичке левице, покушавају да радикализују климатски покрет и пропагирају „масовне акције грађанске непослушности“ против рудника лигнита.

Ни претња од исламског тероризма није нестала, талибанско освајање власти у Авганистану неки би могли да виде као подстицај.

У новембру је 27-годишњи Сиријац избо четири путника у возу у Баварској.

Претпостављало се да је у питању психички поремећај, али је тада полиција у кући насилника пронашла пропагандне филмове Исламске државе.

Шеснаестогодишњи Сиријац ухапшен је у септембру у Хагену, у Северној Рајни – Вестфалији, због планирања бомбашког напада на локалну синагогу.