Прочитај ми чланак

Кон о мерама за викенд: Медицински део Кризног штаба остаје при својим ставовима

0

Не можемо да занемаримо да имамо догађаје као што су Задушнице, навео је епидемиолог

У суботу ће све у Србији радити до подне (12 сати), а у недељу ће бити затворено осим апотека, прехрамбених радњи и пумпи, одлука је коју је донео Кризни штаб за сузбијање епидемије корона вируса.

Foto: Printskrin Kurir TV

– Заједно смо на истом задатку. Грађани који су се вакцинисали повећавају баријеру имунитета и то је сасвим сигурно добро. То је једини излаз из ове ситуације. Ако идемо само на затварања, вртећемо се само у круг. Медицински део Кризног штаба је остао при својим ставовима, идемо даље, морамо да наставимо овај посао и да га приведемо крају – рекао је епидемиолог др Предраг Кон на конференцији за медије после Седнице Штаба за сузбијање епидемије корона вируса.

Он је истакао да у последња 4 дана немамо повећање броја новозаражених, иако је то на огромној висини од око 4.000.

– То је један од разлога зашто је свака мера, али свака… која спречава контакте, макар и на кратко, свакако да није довољна. Тешко да ће моћи да се брани епидемиолошки, морамо да схватимо да имамо одређене догађаје као што су Задушнице и морамо и о томе да размишљамо. Да ли је требало јаче мере, о томе нећу да говорим – рекао је др Кон.

Он је додао да људи треба да схвате да се улаже огромна енергија да се спречи заражавање и да се контролишу људи који не поштују мере, те да је то приказано и доказано.

– Још имамо оне који се осећају изван закона, као да намерно пружају отпор. То су чињенице са којима се суочавамо. Морамо да се изборимо са тим вирусом, макар и овако, полако и секвенционално – истакао је др Кон.

Он је рекао и да своју одговорност носи стално, непрекидно.

– Чим сам на овом месту. И на овом месту ћу остати до краја – поручио је епидемиолог.