Прочитај ми чланак

ДР КОН ИМА ДОЈАВЕ: „Професор уђе у учионицу и каже ђацима – Не требају вам маске“

0

Епидемиолог Предраг Кон апеловао је на људе да, када спремају славља, ипак прате препоруке струке како не би дошло до ширења коронавируса.

„Треба се адаптирати да се мере поштују и да се смањи могућност преношења вируса. Зато ја кажем, немојте дозволити себи да се једна диван дан, славље, касније претвори у тугу“, рекао је он за телевизију „Прва“.

Printskrin: TV Prva

Кон је рекао да ни њему до краја није јасно зашто су славља понекад значајнија од чувања здравља.

Он је појаснио да одлука о продужавању рада кафића може да се промени за сат.

„Али су проблематичне одлуке о организацији сајмова и конгреса. Ви не можете на дан-два пред да кажете – е сад не може, јер постоје припреме“, рекао је Кон.

Како је навео, долази хладније време и нико неће доћи у кафиће пре 9 сати.

„Ми имамо обавезу, што већ радимо, да усавршимо тај надзор до тог нивоа да се то одмах уочи, повећање броја заражених, нарочито у генерацијама које бораве у кафићима“, рекао је он.

Он је рекао да свуда око нас „гори“ и долазе хладнији дани, али ипак има много кршења мера у Србији које остане забележено.

„То знам јер ми непрекидно шаљу и показују снимке. Имам доказ да има и кршења. С друге стране ситуација нам је релативно стабилна и прихватљива, можемо да кажемо да смо са овом ситуацијом задовољни“, оценио је Кон.

У Београду у 21 основној школи вирус, седам средњих школа под надзором
Кон је казао да у 21 основној школи у Београду у којима има вируса, у четири је поновљена појава вируса, али у другим одељењима.

Он је рекао да се прати седам средњих школа у Београду које су тренутно под надзором.

„Имамо седам средњих школа које сада у Београду пратимо, да ли се спроводе мере. Не спроводе се једнако у средњим и основним школама, то је јасно, поставља се питање да ли ће у средњим школама да проради тај систем“, казао је Кон.

Он је рекао да је битно пратити управо тај узраст, јер су они „велики преносиоци“, као и „млади на студијама, јер су груписани и далеко је већа могућност преноса“.

„Ја имам дојава да професор уђе и каже – не требају вам маске, да ли је то истина, ја то не могу да контролишем“, навео је он.

Кон је казао да су вакцине против грипа које су стигле у Србију намењене старијима од 3 године и да је препорука да се ризичан део становништва вакцинише.

„Имамо ситуацију да ковид исто обара лимфоците и организам који је претрпео ковид је осетљивији на грип и остале инфекције, али је јасно да је тај ризик и постоји озбиљна препорука СЗО да се не треба шалити са вирусом“, навео је Кон.