Прочитај ми чланак

Раде прешао линију и Звезди уручио победу: У понедељак за титулу или за живу главу

0

Биће ово ситуација о којој ће се причати, иако се на снимку видело да је Партизанов херој из претходног сусрета газио-аут линију, због чега су судије одмах реаговале... Звезда захваљујући Берону и Давидовцу стигла на корак до 20. титуле.

Трећа утакмица, опет тесна победа домаћина, али је Црвена звезда сада на прагу одбране трона српског шампиона, освајања пете узастопне титуле и укупно 20. у клупској историји. Четворогодишњи владар Србије савладао је Партизан резултатом 96:90 (22:18, 26:27, 20:19, 28:26) и у понедељак ће у противничком дворишту покушати да сезону затвори уз два освојена првенства.

Какав начин да се заврши овај дерби! Раде Загорац, херој Партизановог тријумфа у среду, скривио је техничку грешку на 47 секунди пре истека времена због гажења аут-линије код Звездиног извођења лопте, што је Били Берон казнио с пенала, а онда Кеј Си Риверс тројком којом је решио победника!

Партизан је до тог момента био у игри, највише зато што су Алекс Ренфро и Никола Јанковић невероватном снагом воље држали екипу на окупу. Звезда је тројком Давидовца на два и по минута пре краја, чинило се, једном направила корак ка победи (85:79), а онда уз Беронове поене црте у вероватно најнапетијем тренутку, после фаула Николе Јанковића на шуту за три поена. Берон је уз подршку с трибина и повике “Били, Били” добио потребно гориво којим је решио низ с три хица и Звезди донео капиталних 88:83. На семафору је, ипак, било још 83 секунде. Јанковићева концентрација попустила је код следећег извођења пенала, испустио је оба покушаја, а онда је скривио и пети фаул код промашаја Давидовца са дистанце, што је покупио Фаје, али ни он није био сигуран. А онда је Загорац, на судијску интервенцију, кажњен! И биће ово моменат о којем ће се заиста дуго полемисати, као и квалитету суђења у целој серији.

Можда квалитет кошарке није био најбољи, али је публика опет добила прави вечити дерби, уз много спортске тензије, неизвесности, тврде одбране и тактичког надмудривања, што је гарантовало још један меч уз једноцифрену коначну разлику и осећај да у два или три потеза победа може да заврши у рукама једног или другог тима.

 

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – ПАРТИЗАН 96:90 (22:18, 26:27, 20:19, 28:26)
резултат у финалној серији 2:1

Београд
Дворана: „Александар Николић“.
Гледалаца: око 4.000.
Судије: Миливоје Јовчић, Марко Јурас, Урош Николић

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Човић 7 (8 ас), Кешељ, Давидовац 17, Ненадић, Лазић 8, Фаје 11 (9ск), Берон 25, Раданов, Ристић 4, Симанић 5, Риверс 8, Оџо 11. Тренер: Милан Томић.

ПАРТИЗАН: Н. Јанковић 11, Пејџ 14, Пушица, Маринковић 21, Јарамаз 15, Величковић 5, Танасковић, Загорац, Ренфро 18 (8 ас), С. Јанковић 3, Гагић 3, Николић. Тренер: Андреа Тринкијери.

 

На крају је Црвена звезда ипак одрадила добар посао и у завршници четврте деонице дође до жељене преваге која је гарантовала тријумф, упркос изостанку Огњена Добрића због повреде. Још једном се показало да оно што Били Берон може да погоди, то вероватно нико други у хали не може. Па, чак и када су услови за игру на граници регуларних! Звездин Американац је предводио листу стрелаца са 25 поена (7/9 из игре, 2/4 за три). Дејан Давидовац је имао 17, док су Мајкл Оџо (по пет скокова и изгубљених лопти) и Мохамед Фаје (осам скокова) дописали по 11 поена. Код Партизана Вања Маринковић је имао 21 поен, Алекс Ренфро 18, уз осам асистенција и шест скокова, Огњен Јарамаз је убележио 15, а Никола Јанковић 11 поена.

Већ у првој четвртини испаљен је велики број тројки, што је само указивало на то какав нас сусрет чека. Укупно 18 покушаја (до полувремена чак 31), само шест погодака (до полувремена 13), од тога четири у корист Црвене звезде, која је заправо управо на тај начин и чувала предност. Партизан је доста тога добио од својих резервиста, тачније од трилинга Јанковић – Ренфро – Јанковић, док је од стартера једине поене убацио Вања Маринковић, чак седам! Звезда је равномерније распоредила своје поене, донекле су се издвајали Фаје, Симанић и Давидовац, док је Ристић поново доносио поене из другог плана. Црвено-бели, ипак, нису успевали да се резултатски одвоје, јер је Партизан добро користио своје највеће оружје – скок у нападу. Због тога је сусрет дуго био избалансиран, уз тек повреме Звездине излете на пет-шест поена разлике, први пут код резултата 24:18.

Игра се знатно убрзала у наставку, па је за десет минута пало укупно 52 поена. Партизан су напред гурали Маринковић и растрчани Јарамаз, који је црно-белима знао да подигне радну температуру у и овако врелим условима дворане у срцу Палилуле. Звезда је, међутим, све успевала да надомести код Беронову шутерску разноврсност, којом је пленио кад год је лопта била у његовом поседу. То му је, уосталом, у последњем минуту пред одлазак на одмор донело двоцифрени учинак, а Звезди готово неприметни размак на семафору (46:41).

На полувремену само су три поена раздвајала два тима (48:45), а док је Берон на предњачио код домаћина с 12 поена(4/6 из игре), код црно-белих је највећу реч водио Маринковић са 17 поена и без грешке из игре (6/6 из игре, 3/3 за три 2/3 с пенала). Кроз све виђено у два уводна квартала, чинило ће око 4.000 гледалаца на трибинама и трећи пут у овој серији гледати трилер до последњег звука сирене. То се и десило.

Резултат је и после три периода остао потпуно отворен (68:64), мада Партизан није остављао утисак да има довољно снаге да преломи сусрет. Звезда је и даље чувала резултатску предност и на сваки покушај црно-белих да окрену ствари у своју корист имали су адекватан одговор. Пре свега од Берона и Риверса, који је тек у другом полувремену успео да пробије баријеру и убаци пет поена након серије промашаја. Иако је Вања у овом периоду утакмице остао само на једном убаченом поену, тај минус надоместио је Пејџ с девет поена за четвртину, уз Јарамаза. И даље је цела утакмица висила на концу дешавања у последњем делу, а двоцифрена предност је за оба састава до тада била само пуста жеља.

Иста је, међутим, дошла пред средину последњег квартала и погодака Мајкла Оџа са црте (76:66). Мада је кратко трајала, пошто је Пејџ брзом тројком држао противника на жеравици и није му допуштао да се успава и помисли да је готово пре истека времена…

На крају је једна одлука пресудила!

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!