Прочитај ми чланак

СТИЖУ РАЧУНИ, ПРЕТЕ И ИЗВРШИТЕЉИ Скинуо радијаторе – није могао да плаћа грејање

0

Нишлија Радомир Симоновић августа 2014. године искључио је радијаторе у свом стану и обавестио Топлану о једностраном раскиду уговора, али њему и даље стижу рачуни за даљинско грејање, па је дужан скоро 400.000 динара. У Топлани кажу да Симоновић никада није раскинуо уговор, те да га сматрају својим корисником док се "неким другим поступком другачије не констатује".

Случај је тренутно на међународном суду јер је Нишлија покренуо поступак, а неколико пута су покушали да му преко извршитеља наплате “дуговање” из Топлане, пишу Јужне вести.

Симоновић је, објашњава, од Топлане захтевао раскид уговора у фебруару 2014. године, али пошто је био одбијен у августу их је обавестио о једностраном раскиду уговора и сам откачио радијаторе. Сматрао је да му, по Закону о облигационим односима и Закону о заштити потрошача, припада право да раскине уговор са Топланом.

Ипак, Топлана је и даље слала рачуне, позивајући се на градску Одлуку о начину снабдевања топлотном енергијом, а након што се дуг нагомилао послали су и извршитеље, након чега је дошло до парнице. Симоновићев доказ на суду, каже овај Нишлија, био је извештај вештака да су радијатори скинути и да се не греје на Топлану.

Први извршитељ ме теретио за 130.000 динара. Уложио сам приговор, те смо ушли у парницу. На суду сам рекао да имам доказе да нисам корисник и то су докази судског вештака, па и Топланине комисије коју су слали – објашњава Симоновић.

Овај Нишлија додаје да је епилог овог судског поступка био да му је дуг умањен за око 50 %. Каже и да га чека још неколико процеса због тога што је Топлана тражила наплату преко извршитеља, а да он са друге стране води поступак против Топлане пред судом у Стразбуру, јер му није било омогућено да раскине уговор.

С тим предметом сам на Стразбуру, чак ме је одбила и Уставна комисија. Сви се позивају на градску одлуку, малтене није важно што имамо став вештака – наводи Симоновић.

Овај Нишлија додаје да не жели да плаћа рачуне који су му стигли након што је искључио радијаторе, јер сматра да не треба да плати услугу коју не користи.

Директор Топлане: Корисник никада није раскинуо уговор

Из Топлане су казали да Симоновићу није раскинут уговор о снабдевању, али додају да је имао такав захтев. Међутим, био је одбијен.

На поменуто Решење, користећи поуку о правном леку, корисник је упутио жалбу другостепеном органу, што је у том случају било Градско веће. И од Градског већа је добио Решење о одбијању жалбе, тако да што се тиче позитивних законских прописа, он је и даље наш корисник и тако ће да остане докле год се неким другим поступком (судским или редовним у складу са новом одлуком) то другачије не констатује – наводи директор Топлане Предраг Милачић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!