Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ОПЕТ МЕЊА МИНИСТРЕ: Ружић и Поповић у влади?

0

Осим избора премијера, спремају се и остале кадровске промене у Немањиној улици. Место државног секретара могао би да добије и Новица Тончев (СПС).

Лидер Српске народне партије Ненад Поповић могао би да буде ново лице у Влади Србије – сазнају „Новости“.

Како се с доласком новог премијера, који ће наследити Александра Вучића кад он преузме функцију шефа државе, спрема и мини-реконструкција Владе, постоје изгледи да Поповић заузме неку од позиција у извршној власти.

Засада се у страначким кулоарима не помиње који би ресор он могао да преузме, али ће персонално учешће шефа СНП у Влади бити тема наредних дана. Уочи формирања ове владе спекулисало се о томе да би Поповић, као партнер напредњака, могао да буде на челу Канцеларије за односе с Русијом.

Пошто је у међувремену основан Национални савет за сарадњу с Русијом и Кином, који ће водити одлазећи председник Томислав Николић, није искључено да Поповић добије неку важну улогу управо у том телу.

Према нашим информацијама, постоје велики изгледи да се кадровско освежавање не заврши само с доласком Поповића у Немањину 11. Наиме, појачање у Влади могли би да добију и социјалисти, пре свега због доприноса који су дали у Вучићевој председничкој кампањи, односно због велике мобилизације свог бирачког тела.

ПРИТИСЦИ НАПРЕДЊАКА

Одлука о новом премијеру, а самим тим и новим именима у Влади, требало би да буде донета у данима око 12. јуна. Расту притисци врха СНС на будућег председника Србије да мандат повери некоме из ове странке, а као најозбиљнији кандидати за ту позицију из редова напредњака помињу се биши министар правде Никола Селаковић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Наши извори тврде да се као најозбиљнији кандидат за функцију у Влади из редова СПС помиње Бранко Ружић, потпредседник странке. Још се не зна да ли ће њему бити намењена министарска фотеља или нека друга позиција у извршној власти.

Ружић је у ранијем периоду често био у сукобу с врхом СНС, јавно критикујући потезе Владе и премијера Вучића, али су на таласу успона односа двеју стожерних странака владајуће коалиције очигледно утихнули и персонални сукоби партијских челника.

Као корак у склопу даљњег приближавања напредњака и социјалиста, протумачено је и постављење бившег градоначелника Врања Зорана Антића за саветника у Дачићевом кабинету потпредседника Владе, иако је и он донедавно важио за бунтовника и неког ко је у константном сукобу са СНС.

Увелико се спекулише о томе да би функција у Влади ускоро могла да припадне још једном бунџији из СПС – Новици Тончеву. Њему би, како тврде наши извори, могла да припадне функција државног секретара у неком од ресора.