Прочитај ми чланак

Може бити само један: Ко ће заменити Ивицу Дачића ако заиста оде са чела СПС

0

Грађани Србије су током јучерашњег дана преживели више шокова, а један од највећих била је најава лидера социјалиста Ивице Дачића да ће се повући са чела СПС. Иако постоји сасвим оправдана сумња да ће се тако нешто десити, јасно је да на његово место може доћи само један човек.

Након објаве првих резултата избора у Србији није било суморнијих израза лица од оних у штабу Социјалистичке партије Србије. Кад се погледају резултати избора и упореде с прошлогодишњим – сасвим очекивано.

Социјалисти су у односу на изборе који су одржани 2022. године у паду од око пет одсто. У овом тренутку јасно је да је највећи део тих гласова отишао Српској напредној странци, па је СПС Ивице Дачића из прошлогодишње улоге таса на ваги, кад СНС није могла да формира власт без њих, допела у позицију неког ко чека понуду.

“Потребно је наћи новог лидера СПС”

Обраћајући се грађанима након објаве првих резултата избора, Ивица Дачић је рекао да ни он, ни партија, нису задовољни постигнутим резултатом.

“Овај резултат је што се нас тиче незадовољавајући и разговараћу са колегама о томе шта је најбоље за странку у наредном периоду. Моје мишљење је да је потребно наћи новог лидера СПС-а“, рекао је Дачић, а затим скромно понудио наставак сарадње напредњацима.

“Ми смо унапред донели одлуку да смо спремни да наставимо сарадњу у коалицији са СНС, наравно ако то буде њихова одлука на свим нивоима. Пошто ће на парламентарном нивоу сама СНС имати апсолутну већину, кад је реч о градским изборима што се нас тиче ми смо у старту рекли да смо опредељени за наставак коалиције са СНС и не разматрамо другу могућност одборничке већине“, навео је Дачић.

Нема сумње да ће СПС бити део владајуће коалиције, али вероватно са значајно мањим уделом у власти. А то је врло пожељан сценарио за СНС.

Али, да се вратимо на Ивицу Дачића. Да ли ће СПС остати она исти стара партија или ће заиста претрпети озбиљне промене?

Уколико се тако нешто заиста деси и Ивица Дачић оде са чела социјалиста, само један човек може доћи на његово место – потпредседник странке и бивши министар Бранко Ружић.

„Мени је изазов најјачи“

Пре него што је постао део Владе Ане Брнабић, Ружић је често уносио “семе раздора” између Ивице Дачиће и Александра Вучића. Због његових изјава, коалиција је више пута наводно “висила о концу”, а неретко су колале приче и о две струје у странци. Једној коју чини “стара гарда” на челу с Дачићем и друга коју предводе Бранко Ружић и Новица Тончев.

Тако је крајем 2015. Ружић на свом “Фејсбук” профилу поставио заједничку фотографију са навијачем који је у директном преносу утакмице Србија-Албанија у Београду узвикивао погрдне пароле на рачун тадашњег премијера Вучића. Дачић је изјавио да морају да се поштују одлуке о коалицији и да сви морају да наступају на тој линији.

Онда је 2016. године говорећи управо о наводима да “Руши Дачића” изјавио да му је изазов нешто друго. Да сруши најјачег у земљи…

“Док смо и Дачић и ја у СПС-у, до тада је СПС најстабилнији. И то је најважније. Дачић има моју неподељену подршку од почетка до краја. Не видим разлога да се и у СПС-у догоди братоубилаштво или оцеубиство. СПС није као неке друге партије, издаја није наш манир. Нити ми је изазов да рушим Дачића. Мени је изазов да се борим против неког ко је јак, а не против неког ко ми је саборац. А зна се ко је најјачи у земљи”, рекао је тада Ружић.

Они с мало дужим политичким памћењем сећају се и чувених Ружићевих објава на друштвеним мрежама и оне ситуације кад је нахвалио представу „Данас нам је дивно дно“ Мићка Љубичића, у којој се исмева тада премијер Србије Александар Вучић.

„Дно је врх, топла препорука за опуштање“, написао је тада Ружић.

Да ли ће он сад на врх странке тек ћемо сазнати.