Прочитај ми чланак

ВОДИО ПРОТЕСТЕ, А ДАНАС? Ево шта Драшковић мисли о 9. марту и о “1 од 5 милиона”

0

Председник Српског покрета обнове (СПО) Вук Драшковић изјавио је да данашњи протест у Београду и најављена блокада јавног сервиса РТС, не могу поредити са демонстрацијама које је он предводио пре 28 година.

“Немојмо упоређивати, оно што се не може поредити, ово није оно време. Ништа није исто као 9. марта 1991. године. Он је непоновљив и по мотивима и по својој трагичности”, изјавио је Драшковић за телевизију Прва.

Он је казао да је 9. марта 1991. године “Давид победио Голијата”, јер је “ТВ Бастиља” (ТВ Београд) пала, бар на кратко.

“Данас је само 9. март, све друге је различито”, додао је он.

Драшковић је оценио да је основна разлика у томе што више нема “оне велике државе”, на чијим “развалинама класа несхватљива мржња какве никада није било међу онима који су живели у њој”, а да је једина сличност у томе што се Србија као и пре 28 година налази измедју истока и запада.

“5. октобар је убио 9. март, јер се нисмо окренули западу”, рекао је Драшковић и додао да сада живимо у “слаткој лажи да Косово није изгубљено”.

Некадашњи председник Демократске странке Драгољуб Мићуновић и учесник протеста из 1991. такође је рекао да они нису исти као и данашњи јер је опозиција тада била јака, а и захтеви јасни.

Мићуновић је за телевизију Н1 казао да сада опозиција нема кредибилитет и да нема контакте с којима би изнели неку нову политику.

“Онда је било нормално да људи који су кренули у те битке иду напред, ја сам учествовао у свим у последњих 50 година, добио сам 10 пута батине, мораш да идеш напред…Сада су остали без вођства, иде нешто тихо преко Савеза за Србију, али очигледно недовољно синхронизовано”, казао је Мићуновић.

Додао је да је једино што је видљиво је незадовољство грађана, али да је оно разноврсно и нема хомогености.

Указао је и да је 1991. тадашњи председник Југославије Слободан Милошевић разговарао с лидерима опозиције и испунио је сва четири захтева опозиције, док Александару Вучићу не пада на памет да разговара са опозицијом.

“Извештила се и полиција у свету, сада знају – не мора се одмах тући, улетати у сукобе, сем ако нису угрожено. Ови протести чак и рекламирају власт, у смислу – ето видите, може да се шета. Док протести не угрожавају битно режим, биће – ево, ми допуштамо гражанима да мирно демонстрирају”, рекао је Мићуновић.

У Београду су пре 28 година организовани прве велике опозиционе демонстрације, због политике тадашње државне Телевизије Београд према опозицији.

Током демонстрација на којима је учествовало десетине хиљада грађана, погинули су ученик Бранивој Милиновић и полицајац Недељко Косовић, а више стотина грађана је повређено.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!