Прочитај ми чланак

ПРВА ШЕТЊА „ЈЕДАН ОД ПЕТ МИЛИОНА“ у Чикагу

0

У Миленијум парку у Чикагу одржан је први протест #1од5милиона са кога су окупљени поручили да "иако су далеко од Србије, нису дигли руке од ње”, те да ће се “борити до краја за њену будућност и њену децу".

– Какав човек треба да будете па да мирно гледате како пропада земља у којој сте рођени, град у коме сте живели, да пате Ваше породице, комшије, пријатељи… Да Вашим очевима и мајкама отимају парче хлеба и оне јадне, тешко стечене пензије, а да вашој млађој браћи и сестрама остављају само једну могућност – да крену за Вама! А не можемо целу Србију да преселимо у Чикаго, Торонто, Лондон, Берлин… Неко мора да остане. Или да угаси светло. Или да сачува жар на огњишту. Шта ће од та два бити, избор је на нама. Да ли желимо да за коју годину у Србију одлазимо само да би обишли гробља, са цвећем и свећама? Је ли то будућност коју желимо? – упитао је присутне новинар Антоније Ковачевић, који се обратио испред организатора скупа.

Протестанти су затим, са истакнутим српским заставама и паролама прошетали око најпознатије туристичке атракције Чикага, скулптуре „Пасуља“, а у мимоходу им се прикључило и неколико јапанских туриста који су се ту затекли.

Из Покрета #1od5milionaCHICAGO су поручили да је ово тек почетак, да ће о будућим акцијама правовремено обавештавати земљаке и суграђане, као и да ће ускоро покушати да око исте идеје окупе и људе из других градова Америке И Канаде, који би им се прикључили у протесту.

Занимљиво да је прву шетњу у Чикагу недавно, приликом гостовања у овом граду, на његов препознатљиви начин најавио и аутор емисије „24 Минута“ Зоран Кесић, и то као #1од5камиона,  алудирајући на бизнис којим се најчешће баве Срби у овом делу Америке.

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!