Прочитај ми чланак

Патрушев: Акције САД повећавају ризик од употребе нуклеарног оружја

0

Сукоб вредности и идеологија у свету ушао је у акутну фазу, а политика САД стимулише раст претњи, укључујући тероризам, трговину дрогом и организовани криминал, поручује секретар Савета безбедности Руске Федерације

Акције САД повећавају ризик од употребе нуклеарног, хемијског и биолошког оружја, изјавио је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев на састанку секретара Савета безбедности Заједнице Независних Држава (ЗНД) који се одржава у Москви.

„Сасвим очигледна последица деструктивне политике Сједињених Држава је погоршање ситуације у области глобалне безбедности. Њихово неодговорно деловање не само да доприноси заоштравању старих и настанку нових криза, већ и онемогућава мирно решавање сукоба, које данас видимо на Блиском истоку“, казао је Патрушев на почетку састанка, напоменувши да се уједно повећава и ризик од употребе нуклеарног, хемијског и биолошког оружја.

Како је оценио, сукоб вредности и идеологија у свету ушао је у акутну фазу, а политика САД стимулише раст заједничких претњи и изазова, укључујући тероризам, трговину дрогом и транснационални организовани криминал.

„Покушаји колективног Запада да уништи цивилизацијску разноликост, да свуда уведе неолибералне идеолошке смернице и агресивни индивидуализам под маском универзалних демократских вредности изазивају све веће одбацивање, посебно у оним земљама где су јаки традиционални друштвени и духовно-морални темељи“, навео је Патрушев.

Према његовим речима, Запад свим силама покушава да подржи марионетски режим у Украјини, који је сам створио, а који је извор војних и терористичких претњи.

„Наставак упумпавања оружја у Украјину и финансијска и политичка подршка Кијеву су кораци који директно доприносе даљој ескалацији сукоба и тензија. Управо то Сједињене Државе и њихови сарадници раде протеклих девет година. Не само да су подржавали кијевски режим и затварали очи пред безакоњем које је починио, укључујући масакре цивила, већ су га и намерно припремали за војну акцију против Русије“, нагласио је Патрушев.