Прочитај ми чланак

„БРАНЕ ПРАВДУ“: Више хиљада Румуна изашло на улице против реформе правосуђа

0

Више хиљада Румуна изашло је на улице у Букурешту и другим већим градовима да "брани правду" од реформе правосуђа коју жели да спроведе левичарска већина.

„Правда не корупција“ и „Укините указе“ скандирали су демонстранти у главном граду испред седишта владе, од којих су многи носили заставе Европске уније.

Протести су подстакнути хитним указом који је у уторак донела Влада на чијем челу је Социјалдемократска партија (ПСД). Указом се мењају правила именовања разних категорија судија и дају додатна овлашћења новом дисциплинарном судском телу.

Брисел, који пажљиво прати правосуђе у Румуније, више пута је упозорио владу против мера које угрожавају правну државу и критиковао нове измене закона. Како је оцењено, и садржај и процедура усвајања без консултација са судијама и укљученим странама, у супротности су са препорукама Европске комисије.

У петак су стотине судија протестовале у више већих градова, а десетак тужилаштава је одлучило да прекине рад од понедељка противећи се тим мерама.

Премијерка Вјорика Данчила позвала је представнике незадовољних судија и тужилаца на разговоре у понедељак дајући уверавања да њена влада подржава „коректно судство“.

Три удружења судија и тужилаца нагласили су да не може да се преговара о независном судству и затражили од владе да укине спорне указе.

ПСД је од повратка на власт 2016. године спровела спорну ревизију судског система, да би, како су навели, исправили судијску „злоупотребу“.

Критичари ових мера сматрају да је циљ реформе да се од гоњења заштити шеф ове партије Ливиу Драгнеа, кога осуда за изборну превару спречава да води земљу и против кога се воде још два поступка.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!