Прочитај ми чланак

Гувернерка Гагаузије:Не желимо са Молдавијом и Румунијом, тражимо помоћ Русије

0

Покренућемо процес одвајања од Молдавије, уколико званичне власти у Кишињеву донесу одлуку о спајању са Румунијом, каже Јевгенија Гуцул и додаје да је председник РФ обећао подршку целом региону у борби за аутономију

Уколико Молдавија покуша силом да спречи одвајање Гагаузије, обратићемо се Русији и другим земљама, рекла је за „РИА Новости“ гувернер аутономне области Јевгенија Гуцул.

Гуцулова је претходно изјавила да ће Гагузија, која је данас део Молдавије, покренути процес одвајања, уколико Кишињев одлучи да се обједини са Румунијом, иако, како додаје, она не жели да до тога дође, будући да је циљ да Гагаузија остане део Молдавије.

Претходно је премијер Румуније изјавио да подржава идеју уједињења, те додао да не искључује да би до тога могло доћи након што Молдавија уђе у ЕУ.

„Надам се да до тога неће доћи. Али, уколико до тога дође, ми ћемо се обратити свим земљама, укључујући и Русији. Ми желимо да живимо у независној Републици Молдавији“, објаснила је Гуцулова.

Према њеним речима, народ Молдавије не жели да уђе у ЕУ или НАТО – њихова жеља је да живе у сувереној и неутралној држави, „која ће бити у пријатељским односима са својим суседима – Руском Федерацијом, и Украјином, и Румунијом и Европском унијом“.

У томе, како наводи, Гагаузија ће имати подршки председника Русије Владимира Путина, који јој је у марту обећао да ће „Руска Федерација увек бити с народом Гагузије и да ће га увек подржавати“.

„Колико год да власти у Кишињеву буду радили против аутономије Гагаузије, Руска Федерација ће нас подржати у економском и социјалном плану“, рекла је Гуцулова.

Гагаузија је, подсетимо, аутономни округ на југу Молдавије, који се традиционално залаже за зближавање са Русијом. Власти у Кишињеву се, с друге стране, држе другачијег, проевропског курса усмереног ка европским интеграцијама.