Прочитај ми чланак

НИКАКО БЕЗ МАСКЕ НА УЛИЦУ: Ово је данас најзагађенији град у Србији

0

Према подацима Агенције за заштиту животне средине, Ниш је тренутно град са најзагађенијим ваздухом у Србији пошто је просечна вредност честица и тешких метала у ваздуху у том граду у протекла 24 часа износила чак 223 микрограма (мерна станица код ОШ "Свети Сава"), односно 216 микрограма (мерна станица код Института за јавно здравље).

Грађани Ниша од јутрос путем друштвених мрежа упозоравају на велико загађење ваздуха и наводе да се без маске не излази из кућа, међутим пулмолози сматрају да маске које могу да се купе у апотекама немају никакву заштиту када су у питању такозване суспендоване честице које потичу од дима, чађи, прашине, соли, киселина, метала и других загађивача ваздуха.

Foto: Thinkstock/ilustracija

По мишљењу стручњака, концентрација суспендованих честица и тешких метала (олова, арсена, кадмијума и никла) ;не би смела да прелази 50 микрограма по метру кубном да би се ваздух сматрао чистим.

Становници Ниша удишу ваздух који је много загађенији него у Ваљеву, у коме су читаве зиме мерене највеће концентрације суспендованих честица у нашој земљи. У Ваљеву концентрација суспендованих честица и тешких метала износи 142 микрограма по кубном метру, а у Косјерићу који је овог јутра на трећем месту по загађењу измерено је 98,2 микрограма.

У свим другим местима измерене су знатно ниже вредности такозваних ПМ10 честица. У Београду је је измерено највише 54,6 микгрограма, у Новом Саду 25, Панчеву 65,3, Поповцу 50,1, а у Бору 19,3 микграма по метру кубном.

Према мишљењу пулмолога, такозване „нано“ маске могу да обезбеде делимичну заштиту и делимично спрече да микронске честице продру у плућа. Екстремно загађење ваздуха у Нишу ове зиме стручњаци објашњавају тиме што отприлике две трећине домаћинстава за грејање користи угаљ и огревно дрво.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!