Прочитај ми чланак

„ИСПАРИЛИ“: Албански комаданти успешно избегавају Хашки суд за ратне злочине

0

Прва група бивших припадника Ослободилачке војске Косова (ОВК) јутрос је требало посебним авионом да одлетете у Хаг, где ће их саслушати тужиоци Специјалног суда за злочине почињене током рата.

Потпредседник косовског парламента Џавит Халити Специјални, који је и сам био припадник ОВК, рекао је да ће Специјални суд позвати све оне чија се имена помињу у извештају Дика Мартија, уколико пронађе доказе за то, преноси приштински сајт „Инсајдери“.

У центру Мартијевог извештаја и оптужби за ратне злочине помињу се председник Косова Хашим Тачи, председник Скупштине Кадри Весељи, бивши команданти ОВК, Азем Суља, Фатмир Љимај, Џавит Хаљити, Рамуш Харадинај и други.

„Налог за хапшење „Црвене јабуке“

Основни суд у Призрену издао је пре месец дана налог за хапшење Ремзија Шаље, познатог као командант „Црвена Јабука“, пошто се није појавио на суђењу као оптужени за ратне злочине. Њему се од тада губи сваки траг, пише Коссев.

Вест о издавању тог налога потврдила је за Т7 канцеларија за информисање Основног суда у Призрену.

Поред тога, адвокат Ремзија Шаље није био присутан на саслушању, зато што је Адвокатска комора Косова у штрајку, преноси „Газета Еxпресс“.

Ремзи Шаља је по добијању позива рекао да се неће одазвати.

– Ја, командант Црвена јабука специјалне јединице Главног штаба ОВК, добио сам позив Специјалног суда да се предам Хагу. Објављујем пред свим људима да се нећу предати и да нећу одговорити на овај позив – рекао он по пријему позива Канцеларије специјалног тужиоца.

Само дан после те његове изјаве, а како пише Коссев, Шаља је нестао. Нема информација о томе где се налази.

Он би требало, према истим информацијама, да се појави у Хагу 17. јануара ове године.

Суљејман Сељими је болестан и неће бити испитан ни у Хагу, ни у Приштини

И Сулејман Сељими неће бити испитан, пошто је добио позив, јер, како наводи Том Гаши, његов адвокат, то не дозвољава здравствено стање његовог клијента.

Др Хајдин Тачи, директор ОРЛ клинике у Приштини, каже да се пацијент налази на лечењу у Клиничко – болничком центру Косова, од 4. јануара, и може да отпутује у Хаг само уз лекарску пратњу.

– Он може да се креће само ако има лекара уз себе и ако има терапију. У овим околностима, када пацијент нема стабилност и када не може сигурно да хода и у стању у којем се сада налази, он може да путује, али треба све време да прима инфузију – рекао је Хајдин Тачи, а преноси Коссев.

Истовремено, како је јуче пренела „Газета Еxпресс“, Сељими у болницу примљен јер је имао „вртоглавице и повраћања“, као и да такво стање „може да одложи“ његово путовање у Хаг.

Сабахајдин Цена радије би да буде оптужени него сведок Специјалног суда

Сабахајдин Цена, бивши „ОВК“ борац у „оперативној зони Паштрик“, који би 14. јануара требало да буде саслушан у Хагу, изјавио је да би „радије да буде оптужени него сведок Специјалног суда“, преноси „Зери“.

Како пише Коссев, Цена, који је етнолог, косовској јавности познат је по изјави да су косовски чобани „у доколици“ имали сексуалне односе „са магарицама“.

„И жена, бивша припадница ОВК, биће саслушана“

Позив за саслушање у Специјалном суду у Хагу добила је прва жена припадница такозване Ослободилачке војске Косова (ОВК), Раимонда Реци.

Она је на свом Фејсбук профилу потврдила да је добила позив, и додала да јој је „велика част“ то што ће бити једина жена која ће се наћи у Специјалном суду.

„Прва група припадника ОВК биће саслушани“

Како наводе медији из Приштине, данас је требао да отпутује прва група бивших команданата и припадника ОВК у Хаг, који ће бити саслушани у Специјалном суду формираном за утврђивање злочина те паравојне формације током последњег рата над Србима, нелојалним Албанцима и припадницима других мањихнских заједница.

„Коха онлајн“ подсећа да су до сада из Специјалног суда у Хагу позиве добили, између осталих, и командант ОВК паравојне формације Рустем Мустафа, Сами Љуштаку, Сокол Добруна, Назиф Мехмети, Ремзи Шаља, Сафет Силун, Сулејман Сељими…

Досадашње активности Специјалног суда за ратне злочине на Косову

1. Гани Геци, бивши посланик ЛДД, испитан је почетком новембра на непознатој локацији на Косову. Како је сам изјавио, биће сведок за пет убистава пред судом у Хагу.

2. Рустем Мустафа – Реми, бивши командант „Оперативне зоне ОВК“ у Лабу и бивши посланик Скупштине Косова, биће испитан 14. јануара у Хагу. Није му предочено у ком својству ће бити испитан. Адвокат – Арианит Коци.

3. Астрит Шабани, бивши припадник ОВК, је на одслужењу затворске казне од 20 година у затвору у Дубрави, због убиства четири Рома и једног Албанца. Специјално тужилаштво испитало га је у затвору 8. децембра, како приштински медији преносе, због сумње да је убио једног Србина и двојицу Рома.

4. Сокољ Добруна, бивши председник „Војног суда Ослободилачке војске Косова“, позван је од Специјалног суда на испитивање 12. децембра у Приштини. Није му предочено у ком својству ће бити испитан.

5. Назиф Мехмети, Капетан Дини, бивши „шеф војне полиције ОВК у оперативној зони Лаба“. Позван је од Специјалног суда да се појави на саслушање од 22. до 24. јануара у Хагу. Није му предочено у ком својству ће бити испитан. Адвокат – Тахир Рецај

6. Сами Љуштаку, бивши командант ОВК, припадник такозване „Дреничке групе“. Позван је да се појави на саслушање 14. јануара у Хагу. Није му предочено у ком својству ће бити испитан. Адвокат – Арианит Коци.

7.Ремзи Шаља, командант „Црвена Јабука“, командант специјалне јединице главног штаба ОВК, позван је на саслушање 17. јануара у Хагу. Није му предочено у ком својству ће бити испитан. Изјавио је да се „неће предати“, нити одговорити на позив.

8. Сафет Суља, пуковник ОВК, део оперативне зоне Паштрик, позван од Специјалног суда на саслушање 12. децембра у Приштини. Како је сам изјавио, позван је у својству сведока.

9. Сабахајдин Цена, бивши ОВК борац у оперативној зони Паштрик, добио позив за саслушање од Специјалног суда за 14. јануар 2019. у Хагу.

10. Суљејман Сељими, бивши главни командант ОВК, добио позив за саслушање у Хагу за 9. јануар. Није се одазвао позиву због нарушеног здравља. Тренутно је на издржавању затворске казне због почињених ратних злочина против цивилног становништва.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!