Прочитај ми чланак

СЕРГЕЈ ТРИФУНОВИЋ Хуманитарна фондација постоји јер је држава неспособна

0

Фондација нема никакве политичке конотације, већ прикупља новац за лечење деце, она постоји јер је држава неспособна, или, још горе, не жели тиме да се бави, изјавио је оснивач Фондације "Подржи живот", глумац Сергеј Трифуновић.

Он је, у оквиру серијала разговора Без рукавица, објаснио да је кривична пријава за злоупотребе против њега поднета само у таблоиду, пошто за праву нема елемената.

https://youtu.be/AVYFCUDLWv4

Трифуновић је рекао да га, после најаве министра Златибора Лончара да се испита рад Фондације, нико није контактирао из Антикорупцијског тима Министарства здравља.

Како каже, нису га контактирали ни надлежни органи после наводне кривичне пријаве, коју је поднела организација из Трстеника Савет за мониторинг, људска права и борбу против корупције „Транспарентност“.

Лидер организације Марио Спасић је прво пристао на изјаву ФоНету да би потврдио и објаснио да ли је и због чега је поднео пријаву, али потом два дана није одговарао на позиве и поруке.

Трифуновић је, ипак, очекује инспекцију и позива је да дође и провери рад Фондације.

Пошто је инспекција била у Инвестиционом фонду Илирика, у који је Фондација улагала новац, „узели су њихове папире, чекамо да дођу код нас, све је на изволте“, истакао је Трифуновић, који чека потврду о регуларном раду, „пошто неће наћи ништа“.

„Онда ће морати то да нам потпишу и ми ћемо урамити“, најавио је он и констатовао да је цела та прича „дизање прашине“.

“Шта је таблоид? Врховни суд?“

Став мене и мог адвоката је да тужба заправо не постоји, она је поднета у таблоидима, уверен је Трифуновић.

Према његовим речима, и особа која обавља функцију министра здравља у сред Скупштине износи оптужбе утемељене на писању таблоида.

“Шта је таблоид? Врховни суд? Изгледа да је то озбиљна инстанца, тако да та тужба постоји, за сад, само у таблоиду и мислим да неће до ње ни доћи”, сматра Трифуновић.

Пошто знају да ту нема елемената за кривичну пријаву, он понавља да је неће ни поднети, „само мажу очи несрећном народу, покушавајући да баце прашину у очи, али на то више нико не наседа“.

Од када је почела ова прљава кампања, никада више уплата нисмо имали, истакао је Трифуновић, коме је још драже што је на друштвеним мрежама број Фондације 5757 постао симбол отпора.

Трифуновић сматра да је на мети таблоида због тога што је против свега што ради власт, а „ради грозне ствари“.

За Трифуновића је довољно грозно то што 157 посланика већине, чија се имена не смеју заборавити и треба их стално понављати, већ други пут гласају против закона који би регулисао лечење деце у иностранству и предлога да се новац од коцкарница усмери на болесну децу.

Према његовом ставу, то значи да посланици не желе да се деца лече, али зато здушно расправљају о заштити ретких врста слепих мишева, што је тачка дневног реда текућег заседања парламента.

„Драги Срби запитајте се за кога сте гласали“, поручио је Трифуновић, али је нагласио да Фондација нема никакве политичке конотације.

Прикупља новац за лечење деце, а постоји зато што је држава неспособна, или још горе, не жели да се тиме бави, оценио је Трифуновић и приметио да „не постоји разлог зашто би неко, побогу, гласао против Зојиног или Алексиног закона…“

„Они по дифолту гласају, као овце, само зато што ти закони долазе из опозиције и то је најстрашније“, указао је Трифуновић.

То га чини бесним, као грађанина, који јесте политичан, а који је основао Фондацију која је аполитична и ради апсоулно легално.

Све што се дешава не служи на част никоме, предочио је Трифуновић и позвао хумане грађанима Србије да наставе да шаљу поруке за лечење деце и да не читају новине, већ размишљају својом главом.

Упркос наводима о малверзацијама, он тврди да имиџ Фондације „Подржи живот“ није нарушен.

Једино је љут на таблоиде, јер су малтретирали родитеље болесне деце, иначе им је врло сам захвалан.

Учинили су за Фондацију више него што сам ја за ове четири године, рекао је Трифуновић и закључио да је за Фондацију сада чуо и ко није чуо и шаље поруке ко их никад није слао.