Прочитај ми чланак

РАСПОДЕЛА СКУПШТИНСКИХ МАНДАТА: У среду нови састанак опозиционог Савеза за Србију

0

Представници будућег опозиционог Савеза за Србију састаће се у среду како би поново разговарали о расподели мандата у Скупштини Србије након будућих парламентарних избора, рекло је Данасу више извора блиских СЗС.

Према речима наших саговорника, ова недеља могла би да буде кључна за постизање договора и потписивање сарадње која би до краја месеца требало да буде обелодањена јавности.

Извори Данаса кажу да ће покрет Двери највероватније бити део Савеза, на којем од марта и завршетка београдских избора ради Драган Ђилас, бивши градоначелник Београда. Могуће је да ће се Савезу прикључити и ДСС, а услов за то је раскид локалних коалиција. Основа која ће окупити будуће чланице, осим „ослобађања Србије од садашње власти“, кажу наши саговорници је и тврд став овог блока који ће бити оштро против правно-обавезујућег споразума Београда и Приштине, а који би Косову омогућио столицу у УН. То је, између осталог, недавно потврдио и Вук Јеремић, лидер Народне странке, говорећи о будућем Савезу.

Иако су медији писали да је договор о расподели мандата направљен, потпуни споразум око тога колико ће која чланица Савеза имати мандата у Скупштини Србије још није постигнут, кажу наши извори. Саговорници Данаса наводе да постоји могућност и да овај блок бојкотује наредне изборе, али да поједине чланице инсистирају управо на договору око мандата, без обзира на могући бојкот. Како нам је речено, до сада се разговарало о три модела расподеле скупштинских места, а на састанку у среду би требало да се челници Савеза договоре који ће модел усвојити и са којим ће ићи пред органе својих политичких организација. Извори Данаса нису желели да нам кажу детаље тих модела.

Прошле недеље се појавила информација да је Савез поделио мандате и то 50 мандата. Идејном творцу Савеза Драгану Ђиласу и његовим људима, према писању медија, треба да припадне 14 мандата у парламенту, Народној странци Вука Јеремића, Дверима Бошка Обрадовића и ДС-у на чијем је челу Зоран Лутовац по десет места. По два мандата добили би Левица Србије Борка Стефановића, Покрет за преокрет Јанка Веселиновића и синдикат Слога који предводи Жељко Веселиновић. Ђилас и остали из Савеза вероватно ће у среду направити нову расподелу мандата уколико им се прикључи и ДСС који предводи Милош Јовановић, који није искључио такву могућност и за наш лист за ову недељу најавио разговоре са неколико опозиционих странака.

 

Програмски документи, начела на којима ће Савез инсистирати и на основу којих ће функционисати, кажу нам извори блиски СЗС, већ су усклађени и договорени. За сада, будући програм има двадесетак тачака, наводе наши саговорници. Како је Данас већ писао, Савез неће имати председника, већ ће се председавајући ротирати по азбучном реду. Први председавајући требало би да буде Жељко Веселиновић из Слоге.