Прочитај ми чланак

Посланици Двери, Нове ДСС, Заветника и ПОКС траже да Вучић поднесе оставку

0

Народни посланици Нове Демократске странке Србије (ДСС), Двери, Заветника и Покрета обнове Краљевине Србије (ПОКС) затражили су данас да председник Србије Александар Вучић поднесе оставку зато што је прихватањем Предлога ЕУ о нормализацији односа Косова и Србије прекршио заклетву.

Лидер Двери Бошко Обрадовић рекао је да је Вучић прекршио једину црвену линију коју је рекао да неће прекршити, а то је да неће прихватити чланство Косова у Уједињеним нацијама (УН).

FOTO: Printscreen

„Зато је време да оде, а грађани да изађу на нове изборе“, рекао је Обрадовић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

Он је питао када су Александар Вучић и СНС кандидовали овакву политику на изборима, када су посланици расправљали о европском предлогу и када су овластили Вучића да прихвати тај споразум.

Александар Вучић је као председник републике изгубио легитимитет, прекршио је заклетву и предизборна обећања и мора да оде“ рекао је Обрадовић и потсетио да је Вучић и сам наговестио ту могућност како би заштитио Србију.

Лидер Нове ДСС Милош Јовановић истакао је да је добро што је синоћ објављен текст споразума, тако да сада сви грађани могу да виде да је Вучић признао „нашу јужну покрајину“.

„Потврдило се оно што смо говорили и овде на заседању скупштине, да тај споразум представља признање сецесије наше покрајине и сада сваки грађанин па и симпатизер владајућих странака може да прочита шта се од Србије тражи“, рекао је Јовановић и прочитао поједине делове предлога у којима се две стране једнако третирају.

„Вучић је морао да одбије предлог. Не преговара се о предаји дела територије, не преговара се о издаји, ово је антидржавно деловање. Али пошто Вучић није био способан да одбије овај предлог и да је хтео, смео и мофао он би то већ урадио, и зато мора да оде“, рекао је Јовановић.

Председница „Заветника“ Милица Ђурђевић Стаменковски рекла је да се Србија налази пред избором Устав или ултиматум и да сада први пут у новијој историји један председник има дилему, односно опредељује се за ултиматум.

Она је рекла да уколико Вучић не одговори на захтеве опозиције да се распишу избори и не изадје и понуди грађанима ову нову политику, одговор ће бити велико национално окупљање.

Наредних дана ће, како је рекла започети организацију окупљања грађана као реакцију грађана на намеру да се за Заједницу српских општина преда читава Србија, а изразила је и наду да ће Српска православна црква подржаи такав скуп.

И лидер Покрета обнове краљевине Србије Војислав Михајловић сагласио се да је сада јасно да је председник изгубио легитимитет јер је два милиона гласова добио тако што је обећавао да ће бранити целовитоср Србије, а сада је све црвене линије прешао.

„Једини излаз су избори, председнички и парламентарни, па ако овом новом политиком председник добије поверење грађана, може да ради шта жели али у граници Устава, он је и до сада кршио Устав, али ово је велеиздаја“, рекао је Михаиловић.

На питање да ли ће позвати и друге опозиционе партије да им се придруже у овим загхтевима, лидер Двери Бошко Обрадовић одговорио је да ће наредних дана упутити позив колегама да подрже захетев да се сазове ванредна седница Скупштине о споразуму с Косовом, ванредна седница одбора за Косово и Метохију, али и да ће разговарати са осталим партијама и јавним личностима, СПЦ и САНУ да подрже велико национално окупљање ако Вучић у наредних неколико дана не поднесе оставку на функцију председника.