Прочитај ми чланак

ПОВРАТАК ОТПИСАНИХ: У Чешкој комунисти на власти после три деценије

0

Комунистичка партија Чешке и Моравске пристала је да "толерише" нову владу у замену за усвајање неких њихових политичких обећања и давање утицајних позиција у јавним предузећима

Чешки комунисти окусили су укус власти први пут после готово 30 година, пошто је њиховом подршком на гласању у парламенту омогућен опстанак владе коју предводи милијардер и тајкун Андреј Бабиш.

Комунисти су споразумом са Бабишевом партијом пристали да „толеришу“ нову владу у замену за усвајање неких њихових политичких обећања и давање утицајних позиција у јавним предузећима. Иако партија формално остаје изван коалиције, споразум означава повратак њиховог утицаја и одговорности први пут од плишане револуције 1989. када је окончана владавина комуниста у тадашњој Чехословачкој, дуга 41 годину.

Након маратонске расправе у парламенту, током које је било псовки, увреда и прозивки ко је лопов, пијандура, комуњара, шпијун, 15 посланика Комунистичке партије Чешке и Моравске обезбедили су неопходне гласове подршке мањинској влади Бабишове партије Акција незадовољних грађана (АНО) и Социјалдемократске партије. Тако је влада преживела свој први тест, чиме је окончан деветомесечни политички застој.

Током напете дебате у парламенту, која је претходила гласању, опозиција је жестоко оспоравала идеју о влади која се ослања на подршку комуниста и доводила у питање способност Бабиша, уплетеног у низ скандала, да управља земљом јер се истовремено суочава са оптужбама да је злоупотребио два милиона евра субвенција Европске уније пре 10 година. Бабиш је оптужбе одбацио.

Испред парламента протести којима се прикључила и опозициона конзервативна партија Топ09, чији су посланици изашли из сале пре гласања. Један од водећих социјалдемократа Милан Чановец, бивши министар унутрашњих послова, ускратио је подршку новој влади наводећи да му то налаже савест. Демонстрације су одржане у Прагу и другим градовима против рехабилитације партије према којој многи и даље гаје горка осећања због тоталитарних метода и немилосрдног опхођења према неистомишљеницима током хладног рата. Демонстранти су узвикивали слогане против Бабиша и његове мањинске владе. У једном тренутку је Бабиш изашао пред демонстранте, али се брзо вратио јер су на њега бацили флашу воде.

Обраћајући се уочи скупштинске расправе, Бабиш је рекао да ће се његова влада фокусирати на инвестиције и одржавање јавних финансија, који су били у суфициту последњих година услед периода снажног раста. Такође, чешки премијер је рекао да ће се заложити за јачи глас у ЕУ и да ће да ради на јачању безбедности и стављање миграција под контролу.

Бабиш, други по богатству човек у Чешкој, има комунистичку прошлост будући да је радио као бивши агент тајне полиције у време када је био запослен у једној чехословачкој трговинској компанији. И те оптужбе одбацује.

Бабишева АНО победила је на изборима у октобру прошле године, али је његовој првој мањинској влади изгласано неповерење у јануару. Ово је друга влада тајкуна чешке агроиндустрије, пошто прва једнопартијска, састављена након октобарских избора није добила у јануару поверење парламента и владала је све до јуче у оставци. Поред срушеног табуа да демократске странке не улазе ни у какве коалиције и договоре са комунистима на републичком нивоу, ова Бабишова влада јединствена је и по томе што нема једног од кључних министара – шефа дипломатије, зато што се предложени кандидат председнику Земану учинио као сувише благонаклон према избеглицама и одбио је да га именује.