Прочитај ми чланак

ДОЂИТЕ: 10. „Видовданске свечаности“ у суботу 23. јуна на Златибору

0

Јубиларне, десете по реду ,Видовданске културне свечаности, почеће у суботу, 23. јуна у 18 часова, доделом признања Витез Србије. Признања ће бити уручена на свечаној академији, у „Vip casa club“-u на Златибору. То је и најава за Златиборско културно лето које ће обележити бројне представе, концерти и манифестације.

Видовданске културне свечаности одржавају се под покровитељством општине Чајетина, и уз подршку Турситичке организације Златибор.

Жири Видовданских културних свечаности једногласно је одлучио да Плакету Витез српске књижевности додели проф.др Љиљани Пешикан Љуштановић . Плакета Витез српске глуме припала је Светлани Бојковић , док су за Витезе српске музике проглашени проф. др Гордана Каран и др.ум Драгана В. Јовановић. Витез српског сликарства је Марина Накићеновић, а Витез српског спорта Дејан Станковић. Витез српске медицине је академик проф. др Зоран Кривокапић, док је Витез српске привреде Мишо Радовановић , власник предузећа Бохор из Ужица. Титулу Витеза доброчинства понеће Арно Гујон. Овогодишњи лауреати признања су добили као најистакнутији припадници својих професија, који захваљујући својим достигнућима, годинама уназад, дају витешке доприносе областима којима се баве.

Љиљана Пешикан Љуштановић , редовни професор Универзитета у Новом Саду, приредила је за Антологијску едицију Десет векова српске књижевности (издавач Матица Српска), књигу Епске песме. Професорка Пешикан Љуштановић позива на самосвест и одговорност према драгуљу српске културе и традиционалне усмене књижевности, каква је епска поезија, која је и у светским размерама високо вреднована.

Академик проф. др Зоран Кривокапић први је међу најбољима у области медицине, „краљевски хирург“, редовни је професор на Медицинском факултету Универзитета у Београду и начелник Трећег одељења за колоректалну хирургију Прве хируршке клинике. Члан је Краљевског удружења хирурга Енглеске (ФРЦС).

Светлана Цеца Бојковић деценијама уназад важи за једну од најбољих глумица овдашњих простора. Своју каријеру градила је на врхунским улогама које увек игра са новом свежином и креативношћу и заслужено је награђена за свој витешки допринос глумачкој професији у Србији.

Проф. др Гордана Каран и др.ум Драгана В.Јовановић приредиле су Антологију српске музике за дечји и женски хор композитора друге половине XIX века и прве половине XX века и Антологију вишегласних хорских музичких дела насталих из певања при православном црквеном богослужењу. У овај том уврштена су позната и призната дела, али и она која своје звучно отелотворење, објављивање или репринт чекају и по стотину година.

Марина Накићеновић светски је познат и признат уметник. За њена дела, која су излагана у галеријама широм света, критика каже да су „меланхолично, аутентично и племенито скликарство“…
Витез у свом домену је и Дејан Станковић, фудбалер са изузетном спортском каријером. Осим тога, Дејан Станковић је познат и по својим хуманитарним акцијама, као и Арно Гујон Витез доброчинства.
„Бохор“ је иновативна фирма са јасним фокусом на изградњи комплетног ентеријера.

Предузеће „Бохор“ из Ужица препознаје се по инвестирању у млад и динамичан кадар, као битну компоненту дугорочног развоја. У „Бохор“-у се велика пажња поклања едукацији и усавршавању, како запослених тако и сарадника. Заједно са Кнауфом су подржали отварање одељења за монтере суве градње у средњим грађевинским школама у Србији и Црној Гори. Прва генерација из ужичке школе је већ запослена „Бохор“-у.