Прочитај ми чланак

ЦЕНА НАФТЕ РАСТЕ: Константно од половине фебруара

0

Закон о акцизама омогућава влади да смањи своје намете до 20 одсто и да их након престанка поремећаја цене нафте на светским берзама врати на законом прописан ниво, поручују из Удружења нафтних компанија Србије

Због сталног раста цене сирове нафте на светским берзама (барел „брента” јуче је прескочио ниво од 80 долара), гориво у Србији је протекле недеље поскупело око један динар. Бензин се продаје за 149,40 динара, евродизел за 158,98 и течни нафтни гас за 75,69 динара.

foto: unks/politika

 

Уз мање осцилације тренд раста цене нафте непрекидно траје од средине фебруара, тако да се неминовно одражава и на велепродајне и на малопродајне цене горива у Србији и свим земљама у региону.

– У односу на почетак 2018. сирова нафта је поскупела 16,8 одсто, а овај ефекат је појачан и скоком курса долара око 1,7 процената. Бензин је у истом периоду поскупео 4,3 одсто, а дизел пет. Скок цена забележен је на бензинским станицама у свим земљама у окружењу – каже Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије. – Какав ће даљи тренд бити, када је реч о ценама на пумпама, зависиће пре свега од даљег кретања цена црног злата на берзама, што је у овом часу тешко предвидети.

Гориво је скупо и због чињенице да је држава почетком ове године повећала своја захватања у цени бензина за 2,63 динара, а дизела за 3,07 динара.

– Ово је последица повећања акциза, али и раста ПДВ-а због повећања укупне пореске основице. Анализа УНКС-а показује да су државна захватања у цени бензина 55,2 одсто или 82,44 динара, а дизела 53,8 процената или 85,60 динара, што је превише. Нафташи, при том више немају унутрашњих резерви да би ова поскупљења превалили на сопствени трошак – указује Мићовић.

Пошто су произвођачи и увозници деривата притиснути растом набавних цена сирове нафте, бензина и дизела принуђени су на корекције велепродајних и малопродајних цена. У оваквим ситуацијама су, претходних година, многе државе реаговале привременим смањењем акциза, подсећа он и додаје да ће по свему судећи нагли раст берзанских котација ускоро захтевати управо ту реакцију државе.

Закон о акцизама омогућава влади да без промене Закона о акцизама смањи акцизе до 20 одсто и да их након престанка поремећаја врати на законом прописан ниво – закључује Мићовић.