Прочитај ми чланак

ОТКРИО ШОКАНТНЕ ДЕТАЉЕ Човић: Неко не баш голорук улазио је у судијске свлачионице

0

Кошаркаши Црвене звезде су пре недељу дана поражени од Будућности у финалу плеј-офа АБА лиге са 3:1 и тако су остали без пласмана у Евролигу наредне сезоне.

Председник црвено-белих Небојша Човић је у разговору за црногорски лист „Борба“ истакао да је на сталној вези са челним људима елитног такмичења, те да Евролига зна шта јој Звезда доноси.

„Многи заборављају да скоро 15 година организујемо завршне квалификационе турнире јуниорске Евролиге, да смо обарали рекорде играјући и Еврокуп и постављали стандарде и у том такмичењу. Нас у Евролиги и Еврокупу памте по 24 хиљаде људи на трибинама, не по упаду навијача, који је напао играча противничке екипе или рекордном поразу у једном малом прелепом италијанском граду званом Сијена. Круна наше сарадње је долазак завршног турнира у Београд ове године“ рекао је Човић за овај црногорски медиј.

Истакао је какву сарадњу Звезда има са Евролигом.

„Ми са Барселоном имамо готово свакодневну комуникацију по разним основама, јер сарадња са тако озбиљном организацијом није само играње Евролиге, већ много више од тога. Да ли ћемо играти Евролигу следеће сезоне? Одговорићу Вам овако – КК Црвена звезда, односно систем у том клубу је направљен тако да не зависимо од једне финалне серије. Стабилни смо, имамо већину младих домаћих играча под уговором, млађе селекције. Цео систем је стабилан, а Евролига већ добро зна шта можемо и шта доносимо у ово такмичење. Клуб је тако постављен да може да је игра без икаквих проблема, временских рокова и неке трке са временом. Правила се знају, уписана су у документима Евролиге. Ко може да их испуни играће, ко не може, неће играти, и то је то“.

Човић се затим још једном осврнуо на суђење у финалној серији против Будућности.

„Са непознате мејл адресе смо у недељу добили велики фајл са детаљном анализом суђења на трећем мечу финала. Људи су се представили само као судије, и јасно ми је по терминологији коју су користили у том писму и темељно обрађеним детаљима, да су заиста у питању кошаркашке судије. Да ли можда и евролигашке, којима није пријало ово деградирање њиховог позива, то никада нећемо сазнати. Било је 56 грешака на штету Црвене звезде, већих или мањих, од тога преко 10 тешких и материјалних повреда попут тројке Рочестија која је уписана као двојка, два неспортска фаула на Фелдину итд“, навео је први човек црвено-белих.

Посебну пажњу је посветио и словеначком арбитру Дамиру Јавору.

„Дамир Јавор, или како се већ зове, судија који нас је оштетио у више наврата претходних година, и који је познат као судија који највише користи видео-преглед материјала, ниједном није отишао до записничког стола. Онда ја питам – да ли и даље мислите да нису имали „посету“ у свлачионици, на полувремену? Можда сам само чуо за то, а можда имам и фотографију да је неко не баш голорук улазио у свлачионицу. Али, на крају, о чему ми причамо овде? И где је ту кошарка, где ће ту бити поверење између клубова наредних сезона, како да градимо ову лигу у овим временима, када је интерес за кошарку све мањи“, запитао се Човић.

Открио је и на који начин је Ален Омић био на мети провокација.

„Да ли је могуће да су људи из Србије, а било их је доста у петак и суботу у Подгорици, по кафићима у том граду, морали да причају на другим језицима, јер је таква атмосфера створена у Вашој јавности? Зашто на тераси нашег хотела Алена Омића, једног изванредног човека, на националној основи вређају људи који имају неки статус у Вашем друштву, али само неких сат и по раније, на бини, на завршној конвенцији стоји момак који игра за Будућност и презива се Шеховић? Баца нам се шунка и месо на клупу са намером да се испровоцира човек који је био наш најбољи играч у прве две утакмице финала. Шта је граница и цена да се дође до неког наводног успеха у једном спорту?“, навео је у резговору за „Борбу“ Небојша Човић.