Прочитај ми чланак

НАГРАДИЛИ ОТПОРАША: Срђа Поповић ректор најстаријег шкотског универзитета

0

Извршни директор Центра за ненасилну акцију (ЦАНВАС) Срђа Поповић преузео је функцију ректора Универзитета Сент Ендруз, најстарије образовне институције у Шкотској основане 1413. године.

Свечана инаугурациона церемонија започета је у “Јунгер холу” тог универзитета, а потом настављена на улицама Сент Едруза, приморског града који се налази на источној обали Шкотске, наводи се у саопштењу.

Како је саопштено, Поповић је на тај начин званично постао 53. ректор тог универзитета.

Пре тачно 160 година “Сент Ендруз” је променио начин избора ректора, омогућивши да студенти бирају првог човека универзитета на директним изборима. За Поповића, који је победио у првом изборном кругу, гласало је 63 одсто студената.

У првом обраћању након именовања Поповић је поручио студентима да је поносан што је заслужио њихов глас и да је велика част и привилегија бити ректор универзитета као што је Сент Ендруз.

Поповић је том приликом рекао и да ће његов кључни циљ бити јачање позиције студената.

 

„Спреман сам да током свог мандата ослушкујем жеље студената и настојим да њихове иницијативе преточим у конкретне акције. Овлашћења и утицај који ректор има припадају студентима који га бирају, а мој циљ биће да их оснажим да ту могућност користе у њиховом најбољем интересу“, рекао је Поповић.