Прочитај ми чланак

КОНАЧНИ ДОКАЗ да земља (ни)је равна плоча

0

Нисам могао ни да сањам да ћу овакав текст да пишем за овај портал али је понекад јава необичнија од сна.

Знао сам од раније да постоје људи који имају отпор према науци па чак и према неким вековима прихваћеним тврдњама али ме је запрепастио број оних који прихватају идеју да је Земља равна плоча као и упорност у њеној одбрани. Сада ћу да објасним зашто Земља не може бити равна плоча а једино што молим читаоце је за мало концентрације и да не одбацују прочитано без размишљања.

Колега Риддицк је поставио интересантну слику али, иако из најбоље намере, направио је грешку: теоретски би и равна Земља могла да ротира као и сферна тако да би и смена дана и ноћи била слична. Такве грешке су опасне јер само распирују сумње присталица ове теорије.

При свакој причи све што долази од НАСА-е се аутоматски одбацује јер је „злочиначка, лажљива организација“. Добро, нећемо користити снимке сателита, нећемо користити никакву технику па ни математику – употребићемо само логику коју смо могли користити и у средњем веку и нешто информација које мислим да нису спорне. Иако се смена дана и ноћи може објаснити и код равне Земље, смену годишњих доба није могуће објаснити.

Гледајте све време слику равне Земље да би имали бољу представу. Да ли је Сунце у најкраћим данима сасвим ниско изнад јужног хоризонта? Верујем да ћемо се сложити да јесте. Ако је Земља равна онда би и на њеном “јужном крају” Сунце требало да буде исто тако сасвим ниско изнад јужног хоризонта а знамо да није – када је код нас зима и најкраћи дани, на југу је лето и дани су најдужи. Ако не верујете вестима и временској прогнози са приказом температуре онда бар питајте неког од пријатеља, рођака… који живи јужно – тако нешто је немогуће сакрити.

Та разлика се може објаснити само на један начин – Сунце је много мање од Земље! (иако сам рекао без науке ипак морам да додам: да би се створили услови за почетак фузије небеско тело мора бити масивније од Јупитера а Земља је патуљак у односу на њега – значи нема никакве шансе да је Земља већа од Сунца. Осим ако је извор енергије Сунца нешто друго а не фузија – и докле тако са постављањем “пригодних” теорија?) У случају да је Сунце ипак мање од Земље јавља се други проблем: у најкраћим данима кад је Сунце далеко на југу за нас би морало бити много мање него лети а то није случај – ми га видимо практично истог и лети и зими. Осим тога, у моделу равне Земље дан и ноћ који на половима трају по шест месеци су потпуно необјашњиви. Добро, мало је људи било на половима да то виде али постоје стално насељена места на северу Русије и на Аљасци где ти дани и ноћи трају по неколико месеци. У моделу равне Земље НЕ ПОСТОЈИ МОГУЋНОСТ ЗА ПОЛАРНЕ ДАНЕ И НОЋИ. Погледајте у слику, замислите ротирање равне Земље – покушајте да прилагодите то ротирање на било који начин и схватићете да није могуће.

Само још кратко објашњење зашто су небеска тела сферична. Небеска тела су настала гомилањем материје која може бити у облику гасова, прашине па и већих чврстих делова. При том гомилању долази до сажимања под утицајем гравитације услед чега се маса греје и растапа. То течно-гасовито небеско тело је обавезно сферичног облика јер гравитација делује једнако у свим правцима односно може бити и деформисамо уколико се налази под утицајем гравитације неког другог оближњег небеског тела. Ако проспете течност у бестежинском стању она ће попримити облик сфере или више мањих сфера (капљица). Ово је довољно што се тиче научних аргумената, остаје још само један: “ја верујем…” који нити могу нити хоћу да побијам.

Не можемо сагледати свет око себе ако “гурамо главу у песак”. Наука је огромна област и као таква сигурно садржи и грешке али се због појединачних грешака не сме одбацивати у целини. Ја сам чврсто веровао у теорију биолошког порекла нафте али најновија открића показују другачије. Нема сврхе држати се нечега што је превазиђено без обзира “колико смо се клели у то”, морамо држати широм отворене очи и покушавати да докучимо чак и изван граница које наука поставља јер ћемо једино тако напредовати. Ако очи не држимо отворене постаћемо лак плен многих злонамерних појединаца, група па чак и влада. На овом порталу се сасвим добро суочавамо са геополитичким питањима али на научним “шкрипи” – задатак који стоји пред нама (разматрање геополитике) је исувише комплексан да би се могао решавати једностраним приступом. Зато позивам све: ако постоји питање за које сматрате да је одговор другачији од опште прихваћеног слободно се обратите за помоћ – ово је право место а не разни, готово секташки сајтови. Верујем да сте већ приметили да се на таква питања готово увек добијају квалитетни одговори.

Прави разлог писања овог текста није критика појединаца ни система који је до оваквог стања довео (да претпоставимо да систем то није урадио намерно) већ предлог како да се ситуација поправи. Данас имамо образовне алате какве до скора нисмо могли ни да сањамо а ипак их не користимо.

Сви смо били бар неко време у школи и за то време смо видели да неки наставници/професори боље, јасније предају од других. Умеће преношења знања је дар, таленат. Није довољно нешто знати да би подучавање других било успешно. Предавању појединих професора су присуствовали и студенти којима није предавао, за таква предавања је увек мало места – нису сви заинтересовани могли да стану у салу. Такви предавачи су национално благо и многи ученици нису имали срећу да им ти професори предају. Тако је било до сада али данас имамо могућност да квалитетна предавања прате људи широм света у времену које им највише одговара.

Цео посао би требало организовати овако: држава направи комисију која ће обићи све школе и факултете и уз помоћ ученика (јер они најбоље знају чија предавања се најлакше усвајају) одабрати најбоље предаваче. Ти предавачи обраде све лекције наставног програма, њихова предавања се сниме и поставе на интернет. На тај начин би СВИ ученици имали приступ најквалитетнијим предавањима у било које време. Наравно, не би била добра идеја да се школа пресели на интернет јер је неопходна социјализација деце али би на овај начин били решени многи проблеми.

Не би био решен највећи проблем – мотивација деце, тај проблем је везан за стање целе популације јер ако родитељи кажу да “школа нема појма (да је Земља равна плоча)” деца ће то једва дочекати. Зато треба направити квалитетна предавања и на такве теме (много квалитетније од мог излагања) и поставити на интернет али и објаснити друштву каква опасност лежи у алтернативи.

Све ово важи само у случају да власт жели најбоље за своје становништво. Уколико власт нема најбоље намере онда је алтернатива (али пажљиво бирана) последња линија одбране од мрака.