Прочитај ми чланак

Французи се плаше да не постану руске мете у Украјини тврди британски аналитичар

0

Француски министар одбране Себастијен Лекорну позвао је свог руског колегу Сергеја Шојгуа како би убедио Москву да ублажи своју позицију у вези са западним војним контингентом у Украјини и пронађе основу за „замрзавање“ сукоба, сматра британски аналитичар Александар Меркурис.

„Мислим да су хтели да виде да ли Руси могу да ублаже свој став о размештању француских трупа у Украјини. Руси су упозорили да ц́е Французи бити на мети… и Французи се тога плаше“, рекао је Меркурис за Јутјуб канал „Дуран“.

Према његовим речима, Француска је свесна катастрофалне ситуације у Украјини и суморних перспектива украјинских Оружаних снага на бојном пољу. Управо због тога је, како је наговестио аналитичар, Лекорнуов други задатак био да испипа терен за неки споразум са Русијом који би омогуц́ио замрзавање сукоба.

Британски експерт је подсетио да је председник Русије Владимир Путин вец́ јасно изражавао свој став у вези са покушајима да се земља намами у преговоре о замрзавању сукоба у Украјини. Током интервјуа новинару Дмитрију Кисељову, руски председник је ауторе таквих предлога назвао „опасним људима“. Како је тада приметио Путин, западни „мировњаци“ само ц́е „избацивати своје жеље“ под велом уступака Русији.

„Све више мислим да је… Путин имао на уму управо Макрона када је говорио о опасним људима“, оценио је Меркурис.
Телефонски разговор Лекорнуа и Шојгуа, који је иницирао Париз, одржан је у среду. Како је саопштило руско Министарство одбране, француски министар је током разговора „упорно покушавао да убеди руског колегу да Кијев и западне земље нису умешани“ у терористички напад на „Крокус сити хол“, пребацујуц́и сву кривицу на ДАЕШ (терористичка организација забрањена у Русији).

Стране су се дотакле и теме могуц́ег слања француских трупа у Украјину. Шојгу је упозорио фрнацуског колегу на проблеме са којима би се Париз могао суочити уколико би се ови планови реализовали.