Прочитај ми чланак

ИЗНЕНАДИЛИ ВЕЧИТОГ РИВАЛА: Партизан освојио Куп Радивоја Кораћа победивши Звезду

0

Кошаркаши Партизана освојили су Куп Радивоја Кораћа направивши изненађење тријумфом над Црвеном звездом резултатом 75:81.

Феноменалном игром од почетка до краја утакмице црно-бели су се тако у финалу домаћег такмичења искупили за сва разочарања од почетка сезоне, укључујући поразе у Еврокупу и непролазак међу четири најбоља тима у АБА лиги. На другој страни, Црвену звезду одбране трофеја коштала је једна од најгоре одиграних првих четвртина у последњих неколико сезона о чему најбоље севедочи чињеница да су црвено-бели током првих десет минута, које је ривал добио резултатом 9:25, из игре постигли само један кош док су све остале поене убацили са линије за слободна бацања.

Узалуд је тренер Душан Алимпијевић изменама и тајм-аутима покушавао да продрма свој тим, бранилац титуле од прошле године није имао решења у нападу (након закуцавања на почетку сусрета чекало се до 14. минута да црвено-бели поентирају из игре), ређале су се изгубљене лопте, а одбрана у појединим тренуцима није се ни видела па је изгледало као да је Партизан једини тим на паркету.

Тако је екипа Ненада Чанка из напада у напад увећавала предност да би средином друге четвртине стигла до 20 разлике. Кошевима Добрића, Дангубића и Рочестија, Звезда је за тренутак најавила да би могла да смањи заостатак, међутим Новица Величковић, који је на почетку сусрета и покренуо серију Партизана, срушио је тројком наде противника. Полувреме, током кога је тим Душана Алимпијевића имао проценат шута од 30 одсто уз једну убачену тројку из седам покушаја, спрам црно-белих, који су били прецизни 58 одсто, и имали шут за три пет од осам, завршено је резултатом 31:49.

Иако је након паузе Звезда заиграла много боље, преокрет није виђен. Чвршћом одбраном, и сигурнијим нападом, искористивши пад концентрације противника, црвено-бели успели су да смање заостатак на пет поена средимо треће четвртине, када је прво Рочести поентирао уз фаул, одмах потом Бјелица убацио тројку а Фелдин био прецизан са линије за слободна бацања у три наврата. Када се учинило да би Партизан могао да испусти конце меча, капитен Новица Величковић са неколико паметних потеза на обе стране терена вратио је свој тим који поново бежи на безбедну резултатску удаљеност.

Као и претходну и последњу четвртину обележила је неизвесност. Звезда је у завршници меча пришла на само три поена заостатка, међутим у кључним тренуцима, које су обележили чести прекиди и слободна бацања, Гагић је на страни Партизана био прецизан, док је Рочести за Звезду промашио тројку за преокрет, па су црно-бели тако стигли до 14. пехара у клупској историји.

Најефикаснији у победничком тиму, који је на путу до финала био бољи од Златибора и Меге, био је Најџел Вилијамс-Гос. Американац је имао учинак од 23 поена уз три скока и седам асистенције, због чега је понео титулу МВП финала. На другој страни у Звезди су се истакли Дангубић и Бјелица са 14 поена.