ГРОМОГЛАСНИ АПЛАУЗ 15 МИНУТА ОДЈЕКИВАО САЛОМ ЈДП-А Комеморација Небојши Глоговцу

0

Комеморација Небојши Глоговцу почела је у 11 сати у Југословенском драмском позоришту, трајала је нешто више од сат времена, а завршена је громогласним аплаузом преминулом глумцу који је трајао 15 минута. Великан српског глумишта биће сахрањен данас у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу, а опело почиње у 14 часова.

Грађани, колеге и чланови породице почели су да се окупљају у великом броју испред Југословенског драмског позоришта нешто пре 11 сати.

У холу испред сале постављена је велика црно-бела фотографија величине билборда прослављеног глумца.

У првом реду на комеморацији су чланови породице, Глоговчева прва супруга Мина Глоговац са синовима Гаврилом и Милошем, као и његова друга жена Милица Шћепановић.

Салу су испуниле Глоговчеве колеге међу којима су Драган Бјелогрлић, Гордан Кичић, Даница Максимовић, Радош Бајић, Весна Чипчић, Тања Бошковић, Срдан Голубовић, Драган Петровић Пеле, Никола Којо, Власта Велисављевић, Воја Брајовић… Присутан је и министар културе Владан Вукосављевић.

Међу окупљенима је и Васил Хаџиманов, наш прослављени џез пијаниста.

На почетку комеморације емитован је монолог Глоговца из представе „Хамлет“.

Директорка ЈДП, Тамара Вучковић Манојловић, позвала је на минут ћутања. Она је подсетила да ће глумац недостајати највише својим синовима, ћерки, породици…

– Био је велики, сви смо то одувек знали. Следио је свој таленат – речи су којима је Вучковић Манојловић започела говор.

– Била је радост и привилегија следити сваки твој корак – наставила је кроз сузе директорка ЈДП.

О Глоговцу је следећи говорио позоришни редитељ Дејан Мијач, док су се у сали чули јецаји.

– Упознао сам га док је био дечачић са великим очекивањем и нестрпљењем. Он је имао шта да каже… Растао је све до тренутка када га проклета болест није зауставила. Ја то не могу да разумем… Да се није нашла нека група која би рекла „Стоп овој болести“. Драги мој, отишао си млађи него икад и остало ми је да молимо господа да ти нађе тихи кутак у коме ћес досањати свој сан. Збогом Небојша Глоговац – рекао је Мијач.

Млади глумац Марко Јанкетић затим је прочитао писмо режисера Слободана Унковског, док су се у позадини на великом платну смењивале слике из позоришних представа у којима је Небојша Глоговац играо.

„Глоговчев одлазак је померио зграду ЈДП-а, Пулска Арена се накривила…“ навео је у писму Унковски и завршио са: „Нисмо стигли ни да ти махнемо, драги Небојша“.

После инсерта из филма “Клопка” говорио је редитељ Срдан Голубовић:

– Никад није било потребно понављати сцене, никад. Глоговац је за мене био највећи глумац на свету. Збогом, Глоги најталентованији пријатељу! – рекао је.

Окупљенима се затим видео поруком обратио редитељ Александар Поповски, који је говорио о свом искуству рада са великаном српског глумишта.

Након тога, на комеморацији је емитован инсерт из представе „Хадерсфилд“, а потом је на сцену изасао глумац Горан Шушљик и наставио сцену – без Небојше Глоговца.

– А онда се спушта завеса и иде аплауз за вечност – рекао је кроз сузе глумац.

Последњи поздрав колега са класе

На сцену су затим изашле Глоговчеве колеге са класе: Наташа Нинковић, Војин Ћетковић, Сергеј Трифуновић, Нела Михајловић и један за другим упутили последње поздраве преминулом глумцу.

– Није фер, прерано си отишао… Показао си нам како се може бити свој… Путуј војводо наш и са анђелима буди – рекла је Наташа Нинковић.

– Стари мој, све ми недостаје… Добри мој у које небо да гледам… Сам си, и сам сам куме мој – рекао је Ћетковић, иначе венчани кум Небојше Глоговца.

На крају комеморације на бину је изашао цео анасмбл ЈДП-а и сви су, окренути ка фотографији Небојше Глоговца почели спонтано да аплаудирају преминулом колеги. Затимим се придружила цела сала и гласне овације су трајале 15 минута.

Небојша Глоговац биће сахрањен данас у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду. Опело у Цркви Св. Николе почиње у 14 часова.

Велики српски глумац Небојша Глоговац преминуо је у петак, 9. фебруара у Клиничком центру Србије у Београду, после кратке и тешке болести, у четрдесет деветој години.

„Одлазак Небојше Глоговца трагичан је и ненадокнадив губитак не само за српско позориште, филм и телевизију, него и за културни и јавни живот читавог нашег поднебља, саопштила је његова матична кућа, Југословенско драмско позориште.

Небојша Глоговац је рођен 30. августа, 1969. у Требињу, у породици свештеника Милована и Милене Глоговац. Породица се преселила у Панчево када је Небојша имао 7 година. Глоговац је имао малу улогу школског друга Слободана Попадића у тада врло популарној серији „Бољи живот“ (1987).

После средње школе је уписао студије психологије на Филозофском факултету у Београду. Након две године студија се предомислио и 1990. је уписао глуму на београдском Факултету драмских уметности у класи професора Владимира Јевтовића.

Заједно са њим су студирали Наташа Нинковић, Војин Ћетковић и Сергеј Трифуновић.

Небојша Глоговац је тумачио бројне улоге на телевизији и у позоришту.