Прочитај ми чланак

ДА ЛИ ЈЕ СРПСКИ ЈЕЗИК АКАДЕМЦИМА „задња рупа на свирали“?

0

НОВИ САД - Одбор за стандардизацију српског језика, који већ неко време упозорава на угроженост, предлаже увођење српског као обавезног предмета на свим факултетима. ...

Како наводе, многи универзитетски образовани људи не баратају добро српским језиком, правописом и граматиком, те је увођење српског језика неопходно.

Правило писања речце „не“ уз глаголе, великом броју факултетски образованих људи је непознаница. Проблематична је и употреба падежа у реченици, али и начин изражавања и управо то је навело чланове Одбора за стандардизацију српског језика да се залажу за увођење српског језика као предмета на свим факултетима.

На новосадским факултетима српски језик, као обавезан предмет, изучава се једино на Филозофском факултету.

„Ви имате ситуацију да правници цео свој живот јавно говоре или пишу разне поднеске, а да током својих студија немају ни један једини курс ни један једини сат српског језика или неки садржај из граматичке или правописне норме, слично је и са економистима. Једно од могућих решења јесте свакако да се, на можда не свим факултетима, можда баш не на свим смеровима, уведе српски језик, односно предмет који би се превасходно бавио проблемима у граматичкој и правописној норми“, кажу стручњаци.

Одбор за стандардизацију српског језика залаже се за увођење часова на све факултете, било као обавезну, или као изборну наставу. Међутим, студенти новосадског универзитета не желе још један испит, јер сматрају да су довољно оптерећени великим бројем стручних предмета.

Иако српски језик не изучавамо довољно, готово сваки млади Новосађанин добро прича енглески, а не жале ни новац ни време како би усавршили знање неког страног језика. На Филозофском факултету, осим српског, организовани су и курсеви готово 20 страних језика, међу којима су и Хинду, јапански, корејски, па чак и Старогрчки.

„Нудимо све језике који се студирају на Филозофском факултету, дакле то су енглески, француски, руски, немачки, шпански, италијански, и такође имамо језике националних заједница. Имамо и курсеве који су састављени у сарадњи са страним амбасадама и институцијама, то су курсеви грчког, турског, португалског. Стандардно интересовање постоји за немачки и енглески, то су језици који се данас траже и због посла“, наводе.

За очување стандардног српског језика и ћирилице као нашег писма, тренутно се боре стручњаци, а да ли ће постићи свој циљ и на факултете увести српски језик као предмет, преостаје нам да сачекамо.