Прочитај ми чланак

Погледајте шта је генерал Диковић урадио након пресуде!

0

Начелнику Генералштаба Војске Србије, генералу Љубиши Диковићу, Фонд за хуманитарно право исплатио је одштету од више од пола милиона динара због повреде части и угледа услед објављивања неистинитих навода у публикацији Фонда „Досије Љубиша Диковић“.

dikovic,-kandic

Диковић је целу суму одмах уплатио у хуманитарне сврхе као што је и обећао приликом подношења тужбе, рекао је Танјугу његов пуномоћник, адвокат Ђуро Чепић.

Он је подсетио да је у октобру постала правоснажна пресуда којом је ФХП обавезан да Диковићу исплати накнаду штете, и да је она извршена прошле седмице.

„По исплати ФХП-а, Диковић је средства уплатио на рачуне 17 породица припадника Војске Србије, односно Министарства одбране, чији су чланови тешко болесни или су материјално угрожени“, рекао је Чепић.

Реч је, како је навео, о случајевима мултиплесклерозе, канцера и других тешких обољења.

Износ од 575.000 подељен је на равномерне делове од по око 33.000 динара за 17 породица како би се колико-толико олакшао живот тим људима, навео је Диковићев адвокат.

„Диковић је приликом подношења тужбе најавио да ће целокупан износ који му буде досуђен уплатити у хуманитарне сврхе, и управо то је и испунио на овај начин“, напоменуо је Чепић.

Диковић је у фебруару 2013. године поднео тужбу против ФХП-а и оснивача Фонда Наташе Кандић, којом је тражио милион динара на име претрпљене душевне боли због повреде части и угледа наводима у Досијеу о његовом наводном учешћу у ратним злочинима на КиМ.

Након суђења, Први основни суд у Београду је утврдио да наводи ФХП-а нису били истинити и наложио Диковићу да исплати одштету са припадајућим судским трошковима.

Тужилаштво за ратне злочине саопштило је раније да је још у јануару 2012. године, провером навода Фонда, утврдило да није постојао било какав основ за сумњу да је Диковић био одговоран за ратне злочине наведене у кривичној пријави Фонда из 2009. године.