Прочитај ми чланак

О овоме брује светски медији:Ћута-То што Вучић хоће од Војске да уради је страшнo!

0

Еколошки устанак је данас од америчких инвеститора тражио да им доставе план за локацију некадашњег Генералштаба у центру Београда, срушеног у НАТО бомбардовању 1999. године.

Лидер Еколошког устанка Александра Јовановић Ћута је казао новинарима да то траже јер домаће институције „нису одговориле“ на њихов истоветан захтев.

Он је рекао да је то мејлом тражено од Џареда Кушнера и Ричарда Гренела пошто је у медијим објављено да се на месту ненекадашњег Генералшабаба планира изградња луксузног хотела и станова.

Јовановић је поновио да се Еколошки устанак томе противи сматрајући да ту треба да буду изградјен меморијални центар посвеће жртвама напада на СРЈ 1999.

План Џареда Кушнера, зета Доналда Трампа, да гради луксузни комплекс на локацији Генералштаба одраз је Трампових интереса од пре 10 година да инвестира на тој локацији, објавио је недавно Њујорк тајмс.

Тај лист је објавио неке од детаља инвестиције и писао о вези некадашњег изасланика Беле куће за дијалог Србије и Косова, Ричарда Гренела, с тим пројектом у Београду.

Јовановић је оценио да би изградња луксузног хотела на то месту представљала „рушење државе и изнео да је Еколошки устанак податаке о томе добио од људи који „више неће да ћуте“.

Посланик Еколошког устанка Горан Петковић је указао на историјску вредност локације некадашњег Генералшаба и да „тај простор мора бити сачуван“.

Петковић, пуковник у пензији, казао је да се традиција увек поштовала у војсци и систему одбране и новинарима показао фотографије из историјата те локације.

Урбаниста Иван Симић је нагласио урбанистички значај комплетног простора с обеју страна на углу Немањине и Улице Кнеза Милоша, и казао да тај комплекес има национални значај, те би о плановиума за то место требало да се изјасне и стручњаци и градјани, у јавној расправи.

Министар грађевинарства Србије Горан Весић је у уторак рекао да је свака влада после бомбардовања покушавала да нађе начин да се ревитализује зграда Генералштаба, али није нашла решење. Додао је да је „потпуно јасно да тамо не треба да буду рушевине“.

„Тај простор треба да буде обновљен, на крају крајева, и Пентагон је обновљен после напада 11. септембра, па постоји само једна меморијална плоча за онај део који је срушен, све остало је обновљено“, казао је Весић.

Навео је да постоји овлашћење Владе да он потпише уговор са инвеститором за улагање у комплекс у којем је Генералштаб и да је за то заинтересовано неколико компанија.