• Почетна
  • СРБИЈА
  • Вести са југа Србије 19.09.2012. Бесплатна провера слуха и посета ЗОО врту
Прочитај ми чланак

Вести са југа Србије 19.09.2012. Бесплатна провера слуха и посета ЗОО врту

0

Лесковац: Поводом Светске недеље глувих и наглувих особа, која се обележава од 24. до 28. септембра, компанија Аудиовоx из Београда организује акцију „Чути и разумети“. У оквиру те акције Аудиовоx ће Лесковчанима обезбедити недељу дана бесплатне провере слуха за одрасле.

 Децу са оштећеним слухом из целе Србије окупиће у ЗОО врту у Београду и покрити им све трошкове доласка, посете и повратка. У акцију ће бити укључено 13 градова Србије.

 “Особе оштећеног слуха, које не носе слушне апарате, склоне су повлачењу, изолацији, депресији и анксиозности. Њихов квалитет живота опада због поремећене, односно онемогућене комуникације са околином. Због тога и јесте главна порука акције “Чути и разумети” да особе са оштећеним слухом треба да живе нормалним животом. Ми као друштво највише им можемо помоћи управо тако – да их третирамо као сав нормалан свет, изјавила је Јела Мрмак, директорка компаније Аудиовоx и најавила да ће у случају великог интересовања Лесковчана, акција ће бити продужена.

 Пријављивање и заказивање бесплатне провере слуха и посете деце ЗОО врту почело је 10. септембра и траје до попуне места, а Аудиовоx ће проверу слуха вршити у Светској недељи глувих и наглувих особа. Пријаве је могуће извршити у Лесковцу на телефон 3451-401 или лично на адресу Првомајска 10.

 Право на бесплатну проверу слуха имају Лесковчани који сумњају на озбиљније оштећење слуха. Из Аудиовоx-а поручују младима који слушају прегласну музику са слушалицама у ушима да буду свесни да постепено и неприметно уништавају слух и да су у ризику да га бесповратно и оштете.

 

Лебане: Каснили са обележавањем годишњице
Са неколико дана закашњења испред споменика у школском дворишту у селу Шумане, данас је полагањем венаца обележена годишњица пробоја Солунског фронта.

 Председник Општинског одбора Савеза потомака из Лебана Чедомир Цветковић рекао је да овај догађај обележавају традиционално сваке године 15. септембра али су ове године „направили изузетак због организације“.

 „Ово је јако важан догађај, не само за Србију већ и за цео свет и зато не треба да се заборави“, рекао је помоћник преседника општине Лебане, Светислав Николић.

 Николић је казао да ће предложити својим сарадницима да у свим лебанским школама 15. септембра на првом часу наставници упознају своје ученике о овом догађају.

 Венце су положили делегација општине Лебана, Општински одбор Савеза потомака ратника 1912 -1920 , преседник Окружног одбора потомакаВерољуб Трајковић, Месни одбор села Шумане,…

 Споменик у Шуману подигли су ветерани и мештани Шумана још 1987. године.

 

 Димитровград: Сајам балканског наслеђа
Девети Регионални сајам балканског агробиодиверзитета и сеоског наслеђа одржаће се 21. и 22.септембра у близини Пртопопинског језера.

 Сајам, поред локалне самоуправе, организује и Туристичка организација Димитровград, Удружење за развој органске производње “Биобалкан“, “Одгајивачи старих раса Србије“, удружења “Натура Балканика” и “Слоw фоод” у Србији, Одгајивачка организација “Стадо“ уз финансијску подршку СWГ Македонија.

 Манифестација има за циљ да промовише рурално наслеђе Балкана кроз традиционалне занате и јела, игре, песму и музику, као и балканске аутохтоне расе домаћих животиња.

 

Лесковац: Млади уређивали парк и поставили мобилијар
Група младих волонтера данас је очистила парк Девет Југовића у подножју Хисара, преко пута дечијег вртића, а потом поставила мобилијар, поклон невладине организације Народни парламент.

 Парк је улепшан у оквиру омладинског пројекта „Млади за децу“ у који је, поред Народног парламента, укључена и неформална група „Млади за младе“ и Канцеларија за малде.

 Сви омладински пројекти у шест општина Јабланичког округа се реализују у оквиру пројекта “Млади су закон”, средствима Министарства омладине и спорта Владе Србије.

 

Ниш: Изложба уметничких радова, икона, сувенира…
Нишка Занатска комора организује изложбу уметничких радова, икона и сувенира под покровитељством Градске општине Палилула и Нишког културног центра.

 Изложба ће бити отворена у среду, 19. септембра у 12 сати у просторијама Нишког културног центра у улици Станоја Бунушевца, а требало би да је отвори Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула.

 Благоје Станисављевиц из Занатске коморе каже да ће изложбена поставка обухватати око 350 експоната и 160 излагача, а посебно занимљив биће рад полазника школе иконописаца, као и радови у златовезу.

 Поставка представља допринос занатлија обележавању јубилеја 1700. година од потписивања Миланског едикта.

 Поред њихових рукотворина посетиоци ове једнодневне изложбе моћи ће да виде разгледнице и ведуте старог Ниша, издања радионице Графит и поставку слика ликовног удружења „Луна“.

 Улаз на изложбу је слободан, а биће отворена до 19 сати.

 

Извор: ЈуГмедиа.инфо, Јужне вести