Прочитај ми чланак

СМЕТАЈУ НАПРЕДЊАЦИМА: Заједно због Београда?!

0

Ако на изборе у Београду могу заједно Вук Јеремић и Саша Јанковић зашто не би могли Саша Радуловић и Бошко Обрадовић, коментарише за "Вести" Зоран Пановић из истраживачко-издавачког центра Демостат.

Он тумачи како и лидери два покрета, Доста је било и Двери, имају право на своју варијанту која због физиономије партија може деловати екстравагантније. Додаје и да нико не може да им забрани да се јавности представе као трећи правац на политичкој сцени.

Вест да ће та два идеолошки различита покрета заједно у трку за Београд, као бомба је експлодирала на српској политичкој сцени, а Радуловић и Обрадовић су је образложили слоганом „Да ови оду, а да се они не врате“. Као тачку споја, придодали су и питање Космета. Радуловић је, не спорећи разлике, приметио и да је битка за престоницу специфична.

– У Београду се не решавају спољнополитичка и идеолошка питања, већ комунална и она која се тичу корупције и партократије – рекао је он наводећи да ће то, између осталог, бити борба против тајних уговора за фонтане, јарболе, новогодишњу расвету, БусПлус, Мост на Ади…

Бошко Обрадовић се осврнуо на заједнички став по питању КиМ.

– Противимо се лажном унутрашњем дијалогу и идеји Александра Вучића да ове године потпише признање независности Косова и да мења Устав да би избацио преамбулу о КиМ као саставном делу Србије – каже Обрадовић.

Ово је, како је рекао, коалиција „стоп лоповима“ и једина права опозиција у Београду, односно нова и поштена понуда свим опозиционим бирачима који су против актуелне власти, а не желе повратак на старо.

Хипотетички гледано било би, према речима Зорана Пановића, занимљиво искуство видети неког ко никада није био власт, како ће управљати. Када је реч о шансама да добију завидан глас грађана, Пановић каже да су оне добре ако их Београђани виде онако како су на изборима за председника државе доживели Љубишу Прелетачевића Белог, који је био ново лице.

Обрадовић: Трећи пол

– Лидери Двери и ДЈБ су једини председници посланичких група опозиције у Скупштини, искључени са заседања, јер сметају актуелној власти. То је био јасан сигнал да наше организације које нису биле на власти имају простор за сарадњу и изградњу трећег политичког пола. Политичка позиција је јасна, против режима смо, али не желимо ни повратак на бивши. Алтернатива смо и садашњој и претходној власти – појаснио је Обрадовић.