Прочитај ми чланак

ХАРАДИНАЈ: Надлежност над истрагом има само Косово

0

Премијер Косова Рамуш Харадинај изјавио је да надлежност за истрагу о убиству Оливера Ивановића има само Косово, те да Косово од Србије није примило никакав захтев за укљученост у истрагу.

Он је додао да је захтев Србије да се укључи у истрагу упућен мисији ЕУ на Косову, ЕУЛЕX-у и мисији УН-а, УНМИК-у, а које, како је додао, „немају овлашћења да дају овлашћење за тако нешто“.

– То само може да ураде институције Косова. А код нас, није поднет такав захтев. Оно што је затражено је размена информација, а што је и у интересу Косова, и ми смо за то, зато што се сумња да се овај случај повезује са људима, актерима који нису само на Косову. Дакле, размена информација са Косова на основу стандардних процедура које постоје у сваком Министарству правде. Дакле, Косово није добило захтев за укључење у истрагу, и само Косово има право да тако нешто одобри – казао је Харадинај, а преноси Радио Слободна Европа.

Наставити дијалог

Харадинај је додао да се дијалог са Србијом треба наставити, да је Косово проценило стање спровођења споразума, издвајајући онај о енергетици који се не спроводи.

– Не идемо у дијалог како би продужили век овом дијалогу, већ сматрамо да је ово финална фаза која се тиче признања Косова. То је и косовска делегација затражила од ЕУ – да се пређе у финалну фазу – казао је Харадинај.

Оливер Ивановић убијен је у Севереној Митровици у уторак, а данас је сахрањен у Београду.