Прочитај ми чланак

БОШКО ОБРАДОВИЋ У СКЕЛАНИМА – морамо памтити шта се десило нашем народу

0

Дошао сам да заједно са нашим члановима из Бајине Баште одамо почаст жртвама у Скеланима, али и погинулим људима са подручја бајинобаштанске општине у ратовима од 1991-1999. године – рекао је Бошко Обрадовић.

Поводом обележавања 16. јануара, дана кад су страдали Срби из општине Сребреница од муслиманских снага предвођених Насером Орићем, делегација Двери из Бајине Баште, предвођена председником Бошком Обрадовићем, посетила је спомен обележје у Скеланима.

– Велика трагедија грађанског рата у бившој Југославији деведестих година прошлог века и страдање нашег народа у подрињском крају потпуно је у међународној, на жалост и у нашој домаћој јавности, заборављена. То је практично треће страдање у 20. веку и троструки геноцид који је учињен над Србима у Босни и Херцеговини а посебно овде у подрињском крају у сребреничкој и братуначкој области. Мислим да је од изузетног значаја да се на највишем нивоу државе Србије и Републике Српске обележава сећање на све пострадале у тим геноцидним акцијама усташких и злочиначких хорди Насера Орића. Веома је важно да памтимо шта се десило нашем народу и да спречимо да се тако нешто понови. У том смислу моја обавеза била је да као народни посланик будем данас овде заједно са делегацијом ОО Двери, посетимо Скелане и присутвујемо парастосу поводом великог страдања српског народа 1993. Године – истакао је Бошко Обрадовић.

У истом саставу делегација Двери посетила је и спомен обележје у Бајиној Башти подигнуто у знак сећања на 17 погинулих Бајинобаштана у ратовима од 1991-1999. године.

Желим да се захвалим нашем председнику на доласку у Бајину Башту и Скелане. Тиме је показао да ми мислимо на жртве које је дао наш народ у одбрани слободе. Те жртве су велике и не смемо их заборавити. Оне ће вечно сведочити о нашим страдањима, а ми морамо учинити све како до нових невоља не би дошло. Као рече Бошко Обрадовић, мора се водити превентивна политика која неће допустити нешто тако или слично – додао је Мирослав Лукић, председник ОО Двери Бајина Башта.

Двери подсећају да је 16. јануара пре 25 година, убијено 60 становника Скелана и околних села. Парастоси су одржани и у Калиманићима и Ћосићима, где је, бранећи кућни праг, погинуло тридесет четворо људи. Злочин у Скеланима спада у најтеже, извршене на ширем подручју Сребренице. Више од 2.500 војника такозване Армије Босне и Херцеговине, 16. јануара 1993. напало је села, убијало и ранило 160 Срба.

Најмлађе жртве били су браћа Димитријевић – Александар од пет и Радислав од 11 година. Убијени су док су са мајком, преко моста, бежали у Бајину Башту.