Прочитај ми чланак

БИЛИ НА ДНУ, А САДА ВРТЕ МИЛИОНЕ – комшије у шоку

0

Загреб -- На Загребачкој берзи Агрокорове деонице и даље снажно расту, и како преносе хрватски медији, чудно ј то што и даље "врте милионе".

Редовни промет деоницама на берзи у Хрватској је износио 4,8 милиона куна, од чега се на Агрокорове компаније односило више од два милиона куна.

Foto: Thinkstock

Настављен је раст вредности деоница Агрокорових компанија – Јамнице, Леда, Беља, Звијезде, Тиска, Вупика и ПИК-а Винковци.

Највећи промет, више од милион куна, имала је деоница Леда чија је цена скочила 28 одсто, а Јамница 728.000 куна уз раст цене од 36 посто.

И даље никаквих службених информација које би објасниле такво трговање нема.

Цене тих деоница су драматично пале у пролеће прошле године с распламсавањем кризе у Агрокору, а потом је било заустављено трговање све до почетка новембра, односно објаве пословних извештаја за 2016. годину.

Тада је пад цена настављен, поготово након што је принудна управа Агрокора пред крај децембра објавила нацрт структуре нагодбе па је принудни управник Анте Рамљак појаснио да ће деоничари компанија из система концерна остати без својих удела након што повериоци замене дугове за власништво.

Убрзо је, међутим, уследио тренд опоравка тих деоница што се углавном тумачи шпекулантском трговином, а неки улагачи веројатно очекују и да ће мали деоничари на крају на неки начин ипак бити обештећени.

Цене деоница Агрокорових компанија и даље су, међутим, јако далеко од вредности које су имале почетком новембра, а о висинама пре кризе да и не говоримо, када је деоница Јамнице вредила више од 140.000 куна, а Леда око 11.000. Јамницом се трговало по 7.500 куна, а Ледом по 420 куна.