Прочитај ми чланак

ВУЧИЋЕВА СРАМОТА СРБИЈЕ: За Загреб и Радмана нота, за САД и „војску Косовa“ ништа!

0

Министарство спољних послова Србије упутило је протестну ноту Амбасади Хрватске у Београду поводом неприхватљиве изјаве министра спољних послова те земље Гордана Грлић Радмана, саопштило је ово министарство, међутим, поставља се питање зашто "слободна, слободарска и независна" Србија не сме да каже ни реч Вашингтону који наоружава Шиптаре грубо кршећи постојећу 1244 резолуцију Уједињених Нација.

Радман јесте прекршио дипломатске принципе и нарушава односе Хрватске и Србије, међутим, ни близу није онога што раде САД.

Према Резолуцији 1244 СБ УН, Кфор је једина оружана сила на КиМ, а резолуција је предвиђала и демилитаризацију тзв. ОВК и других наоружаних група косовских Албанаца, међутим, Вашингтон то добро зна, али упркос томе наставља процесе окупације Косова и Метохије.

Министарство одбране САД саопштило је данас да је на састанку у Приштини са представницима министарства одбране привремених приштинских институција разговарано о приоритетима сарадње у области безбедности и о подршци трансформације тзв. КБС у, како је наведено, „професионалне снаге територијалне одбране интероперабилне са НАТО-ом“.

„Сврха консултација била је да се разговара о приоритетима билатералне сарадње у области безбедности и подршци имплементацији десетогодишњег плана трансформације КБС-а у професионалне, мултиетничке, интероперабилне са НАТО-ом снаге територијалне одбране које су под цивилном контролом за све народе Косова“, наведено је у саопштењу.

Сасвим јасно је да Вашингтон прави “војску Косова”, али Београд као да је “мутав”. Не само да их наоружавају, већ их “легализују” и стварају “војску Косова”, иако је то директно забрањено и супротно резолуцији Савета безбедности Уједињених Нација.

Београд ће изгледа своју слободарску снагу да показује само у комшилуку и то, руку на срце, за неке потпуно тривијалне ствари као што је коментар хрватског шефа дипломатије о политици Србије. Наравно, може се цела ствар протумачити као “хибридни рат” против Србије, вероватно и треба реаговати, али све то постаје смешно уколико Србија политички не реагује на крупне ствари као што је наоружавање Шиптара на Косову и Метохији од стране НАТО алијансе предвођене Американцима. Подсећамо, на том пољу су посебно активни и Немци и Турци.

Гордан Грлић Радман, хрватски шеф дипломатије, гостујући на хрватској Н1 изјавио је да су једно грађани Србије, а друго Вучић и његова политика која, како је навео, мора да одлучи „на којој ће столици да седи“ и додао да „Вучић може бити трабант и сателит Русије, али неће се допустити утицај Руса или други малигни утицаји који би нарушили стабилност Западног Балкана“.

На ову Радманову изјаву би се могло додати и то да је српска политика једно за мале државе попут Хрватске, а друго за велике државе попут САД-а. По свему судећи, наш слободарски дух, слобода, сувереност и независност су ограничени и од стране актуелних власти се користе по потреби и сходно ситуацији. Уколико је то нека мала небитна држава попут Хрватске, онда је Србија сила, али уколико је то Америка, онда је Србија… шта!?

Постоји руска народна пословица која каже “пред овцама лав, пред лавовима овца”. Колико год било тужно, мора се признати да на најбољи начин описује модерну Србију под Вучићем.