Прочитај ми чланак

ЈАЊУШЕВИЋ: Мајо, ајде на полиграф ако смеш, нико те из Двери није ни такнуо!

0

Посланица Нове странке Мариника Тепић упитала је републичког јавног тужиоца Загорку Доловац шта је урадила поводом њене иницијативе за забрану рада Организације национални српски фронт која је поднета 5. децембра.

Ова организација, према њеним речима, регистрована је у марту 2016.године и она је само параван за деловање Горана Давидовића, званог Фирер. Он је у бекству у Италији већ готово десет година након напада на антифашистичку колону у Новом Саду.

“Госпођу Доловец подсећам да новонастали национални српски фронт већ више од годину дана континуирано у службеним просторијама града Београда одржава јавне скупове на којима пропагира националну, верску и расну мржњу и на оружану борбу против свих других и другачијих.

Најфреквентнији сарадници тог фронта су британски профашисти Ник Грифин и Џим Доусон, негатори холокауста, пропагатори исламофобије и којима је забрањен улаз у Мађарску“, навела је Тепићева, упитавши и министра полиције Небојшу Стефановића да ли је ишта урадио да забрани улазак у нашу земљу “овим профашитичким пропагаторима”.

Тепићева је питала и докле се стигло у поступању поводом претње смрћу које су јој упућене пре више дана, с обзиром да је МУП објавио да је извесни Томо Ловрековић приведен и пуштен.

“Питам да ли је у току истраге приведен и Миша Вацић, с обзиром да је и он интензивно пропагирао и објављивао претње смрћу. Питам МУП и министра да ли су током истраге дошли до фазе да се баве локалом “Две бачве“ с обзиром да и национални фронт и Доусон врло често тамо бораве“, навела је посланица Нове странке додајући да и даље добија претње.

Душица Стојковић, посланица из СНС, имала је питање за министарку правде Нелу Кубуровић. „До данас је остала без одговора дивља градња “зутог др Шапића“ имали смо наводе у медијима у априлу 2013. да је Шапић од града добио 18 ари земљишта око своје виле на Дедињу, што никада није демантовао“, рекла је Стојковићева и додала да и сада Шапић гради 627 квадрата стамбеног простора, те да је нелегално сазидао кућу и базен, а држави је, тврди, дужан 2,5 милиона динара на име пореза.

Посланица СНС подсетила је да су се у време власти ДС радна места у Београду и Србији „губила на сат“ и навела да је „жуто предузеће“ оставило дуг у Београду од 1,2 милијарде евра, док је садашња власт тај дуг смањила за 500 милиона евра.

„Оставили су пустош и дугове у јавним комуналним предузећима, као и у општинама, били смо на корак до банкротства. Видим да је коалиција Јеремић, Јанковић, Шапић и Ðилас створена и данас и једини њихов програм је да се поново врате на власт“, казала је Стојковић.

Посланик Странке демократске акције Санџака Енис Имамовић питао је премијерку Ану Брнабић и директорку Канцеларије за људска и мањинска права Сузану Пауновић коме је „пало на памет“ да се поред сајма аутомобила, сајма намештаја и пољопривредног сајма организује и сајам националних мањина.

Сајам је, подсетио је Имамовић на дефиницију, састанак продаваца и купаца који се периодично одржава на одређеном месту ради директне трговине и закључивања трговинског пословања, те казао да не зна да ли они који су дошли на идеју да организују сајам националних мањина схватају ниво понижење и непоштовања да манифестацију на којој треба да буду представљени грађани Србије и њихова култура назову сајам.

„То можда и баш показује однос државе према мањинама“, навео је Имамовић и додао да зато подржава одлуку Бошњачког националног савета да не учествује на том догађају и позвао све остале савете да учине исто док се не промене околности.

Он је затражио од премијерке Ане Брнабић и објашњење зашто Влада Србије у домаћој и међународној јавности износи неистине, када је питању процес доношења Акционог план за поглавља 23 и 24 и подсећа да је Сајму мањина дирекотока за људска и мањинска права изјавила да је тај план израђен и донешен уз сагласност представника свих националних мањина.

Он је рекао да представнци Бошњака нису дали сагласност на Акциони план за поглавља 23 и 24 и да траже ревизији тог плана јер је тај план нелегитиман, нелегалан и апсолутно не нуди ниједно решење за нагомилане проблеме са којима се бошњачки народ суочава у Србији.

Посланик Демократске странке Дејан Николић говорио је о, како је рекао, „тортури“ у Мионици и Пећинцима где ће за неколико дана бити одржани локални избори, те питао министра полиције шта ће учинит поводом тих навода грађана и када ће бити обезбеђен бар минимум услова за одржавање избора.

Саша Радуловић, шеф посланичке групе Доста је било, питао је поново премијерку Србије Ану Брнабић да ли је бирала и једног министра и критиковао их јер немају квалификације за ресоре које воде.

„Шта квалификује Вулина за Министарство одбране, а шта га је у претходној влади квалификовало за министра за рада. Исто тако шта квалификује Зорана Ђорђевића за та два министарства. То што је био шофер гувернерке Народне банке Србије није квалификација и надам се да није главна ствар због које је изабран“, рекао је Радуловић и додао министри Бранко Ружић и Александар Антић немају дана искуства ван политике и да нису квлаификовани за ресоре који воде.

Марија Јањушевић, посланица Двери, упитала је председницу Скупштине Мају Гојовић да ли ће да прихватити да иде са њом на полиграф како би утврдили да је никада нико није дотакао од посланика Двери, ни било коју другу жену и да је изјава Маје Гојковић о модрици коју су јој наводно нанели посланици Двери када су „упали“ у њен кабинет лажна.