Прочитај ми чланак

ХАШКИ ТУЖИОЦИ ТРАЖЕ ЗА ШЕШЕЉА 28 ГОДИНА ИЛИ НОВО СУЂЕЊЕ: Расправа о жалби у среду

0

Међународни суд у Хагу расправљаће у среду, 13. децембра, о жалби тужилаца на првостепену ослобадјајућу пресуду лидеру Српске радикалне странке (СРС) Војиславу Шешељу.

Већином гласова, Хашки трибунал је, 31. марта прошле године, ослободио Шешеља кривице за злочине над несрбима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93.

Тужилаштво је жалбом затражило да ослобађајућа пресуда буде поништена и да Шешељ буде проглашен кривим по свим тачкама оптужнице и осудјен на 28 година затвора.

Алтернативно, тужиоци су жалбом затражили да Шешељу буде поново суђено.
У одговору, Шешељ, који се бранио сам, затражио је да жалба тужилаца буде одбачена, а ослобађајућа пресуда потврђена.

Шешељ је раније апелационо веће суда известио да „нема намеру да учествује, ни на који начин, у процесу пред Хашким трибуналом“ и да се „у Хаг неће враћати добровољно“ са привремене слободе на коју се у јесен 2014. пуштен због болести.

Лидер радикала је, у одговору на жалбу, нагласио да „не намерава да долази у Хаг ни на изрицање правоснажне пресуде“, најављено за први део 2018.
За расправу о жалби Тужилаштва, суд у Хагу је Шешељу, стога, поставио заступницу по службеној дужности, америчку правницу Колин Роан (Цоллен Рохан), која, медјутим, неће имати право да се изјашњава о суштини процеса, већ само да штити процедурална права оптуженог.

Неправоснажном пресудом, Шешељ је ослободјен оптужби за прогон несрба на политичкој, расној и верској основи; депортацију и присилно премештање, као злочине против човечности.

Трибунал је том пресудом утврдио и да Шешељ није крив за убиства, мучење, окрутно поступање, безобзирно разарање села или пустошење које није оправдано војном нуждом, уништавање верских објеката и пљачкање јавне или приватне имовине, као кршење закона и обичаја рата.

У притвору Трибунала,Шешељје био од 24, фебруара 2003, када се добровољно предао одмах пошто је била објављена оптужница, до средине новембра 2014.

После једног неуспешног покушаја и Шешељевог штрајка гладју, судјење је почело новембра 2007, а доказни поступак је завршним речима био окончан у марту 2012.